Nederland
helpt
Nepal

Huizenbouw Nepal kan eindelijk van start

Verwoestende aardbevingen op 25 april en 12 mei 2015 vernietigden ongeveer 750.000 huizen in Nepal. Direct na de ramp verleenden hulporganisaties noodhulp, waaronder het opzetten van tijdelijke onderkomens. Hulporganisaties moesten echter lang wachten op groen licht vanuit de Nepalese overheid om te kunnen starten met duurzame huizenbouw. Eindelijk is dat er: plannen van Cordaid zijn goedgekeurd door de overheid; zij kunnen beginnen met de wederopbouw van echte huizen.

Wederopbouw na de aardbeving was lange tijd het belangrijkste onderwerp van gesprek in Nepal. Lokale gemeenschappen, politici en organisaties zoals Cordaid wilden graag zo snel mogelijk beginnen met het herbouwen van huizen. Het was echter wachten op de Nepalese overheid, die eerst een instantie wilde oprichten om het wederopbouwproces te overzien, om richtlijnen vast te stellen voor de te bouwen huizen en om de afzonderlijke bouwplannen per gebied en organisatie goedkeuren. Nu, in september 2016 kunnen met hulp van Cordaid de eerste 100 families beginnen aan de bouw van hun huis.

Herstel na de ramp

Dat er niet meteen kon worden begonnen met de duurzame huizenbouw betekent niet dat hulporganisaties de afgelopen anderhalf jaar stil hebben gezeten. Integendeel, hulporganisaties hebben met de gemeenschappen hard gewerkt aan het herstel van water en irrigatiesystemen, sanitaire voorzieningen, nieuwe inkomens voor de getroffen families en aan maatregelen die moeten voorkomen dat mensen bij een volgende ramp weer zo enorm hard geraakt worden. Ook zijn ter voorbereiding op groen licht om te kunnen gaan bouwen metselaars en timmerlieden getraind in technieken om aardbevingsbestendig terug te kunnen bouwen. Zij kunnen nu volop aan de slag. Bekijk in een oogopslag wat er in de eerste 9 maanden aan hulp is verleend.

Hirabahadur Blon

Hirabahadur Blon (55) uit Lahrepauwa (foto Cordaid)

Enthousiast om te beginnen met bouwen

De families die Cordaid ondersteund kijken uit om te beginnen met het bouwen van hun nieuwe huis. Hirabahdur Blon (55) uit Lahrepauwa: “Mijn oude huis is door de aardbeving compleet ingestort. Tot nu toe moest mijn gezin overleven in een tijdelijke hut. Het is zwaar voor ons om in zo’n hut te wonen als het buiten heel hard regent of heel erg koud is. Daarom ben ik nu ontzettend blij om mijn nieuwe huis te bouwen, met een stevige fundering.”

Lal Bahadur Lo en zijn vrouw (allebei begin vijftig) zijn ook vrolijk. “Dit wordt ons droomhuis dat onze familie zal beschermen tegen de volgende aardbeving. Wij vertrouwen op de technologie die Cordaid en Lumanti met ons hebben gedeeld.”

Lalbahadur and his wife

Lal Bahadur en zijn vrouw (Foto: Cordaid)

Beter terugbouwen

Alle huizen worden teruggebouwd volgens het principe ‘build back better’. Zo blijven ze bij een volgende aardbeving overeind staan. Cordaid helpt elke familie met bouwadvies, materialen, budgetteren en het voldoen aan de bouwrichtlijnen van de overheid.

Door mensen te leren en ondersteunen zelf huizen terug te bouwen en zelf te laten bepalen wat ze nodig hebben voor de toekomst, worden gemeenschappen weerbaar en leren zij zelf de draad op te pakken na een noodsituatie.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.