Nederland
helpt
Nepal

Hulp gaat door in onstabiel Nepal

De situatie in Nepal verandert voortdurend. Hulpverleners moeten hun plannen steeds aanpassen aan nieuwe omstandigheden en regels. Desondanks gaat het werk voor de slachtoffers van de aardbevingen (april en mei 2015) gewoon door. Hulpverleners ter plaatse zijn optimistisch.

Weinig tijd om het hele artikel te lezen? Bekijk het fotobericht.

Het is het seizoen van de moesson in Nepal. Dagenlange hevige regenval in Nepal veroorzaakt landverschuivingen met soms grote gevolgen. Afgelopen woensdag werden daarbij 39 mensen gedood en raakten 200 mensen hun onderkomen kwijt.

Het regenseizoen betekent dat sommige hulpprojecten tijdelijk onbereikbaar zijn. “In het hele land zijn wegen onbegaanbaar door de regen. Sommige gebieden kunnen we pas in september weer bereiken,” vertelt Els Schapendonk van het Rode Kruis vanuit Nepal.

Daarnaast heeft Nepal te kampen met politieke onrust. Dit weekend viel het kabinet. “Dit kan consequenties hebben voor de overheidsregels rond hulpverlening, met name als het gaat om de herbouw van huizen van slachtoffers van de aardbevingen”, zegt Marten Treffers, huizenbouwexpert van Cordaid vanuit Nepal.

“Hoewel de situatie in Nepal steeds wijzigt, gaat de hulp door. Als gebieden tijdelijk onbereikbaar zijn, wordt intussen gewerkt aan voorbereidingen.”

Hoewel de situatie in Nepal steeds wijzigt, gaat de hulp door. Als gebieden tijdelijk onbereikbaar zijn, wordt intussen gewerkt aan voorbereidingen. Bijvoorbeeld voor het herstel van waterleidingen en irrigatiesystemen die door de aardbevingen zijn verwoest. Schapendonk: “We werken de tekeningen voor de aanleg van nieuwe waterleidingen uit en kopen materialen vast in. Als we in september weer op pad kunnen, gaan we direct aan de slag met de aanleg in verafgelegen dorpen.”

Anderzijds hadden hulporganisaties voorafgaand aan het regenseizoen specifieke projecten opgezet ter voorbereiding op de moesson. “Door de aardbevingen getroffen boeren hebben we geholpen met de bouw van graanschuren, om hun geoogste graan te beschermen tegen vocht en de moessonregens.” vertelt Prerana Marasini van Oxfam Novib vanuit Nepal.

Marten Treffers ziet hier hoe moeilijke periodes zorgen ook voor verbroedering. “Tussen de ontheemden die wij helpen en de vaste bewoners uit de omliggende dorpen zijn soms spanningen. Onlangs hebben we hier een drinkwatersysteem aangelegd, waar iedereen van gebruik kan maken. De mensen hielpen zelf mee met de aanleg. De samenwerking bracht hen dichter bij elkaar.”

Construction site of ferrocement tank (002) completed ferro cement tank (002)

Aanleg van een watertank door Cordaid

Op het gebied van huizenbouw zijn nog steeds bureaucratische hobbels te nemen, maar ook daarin zijn positieve ontwikkelingen te melden. In Rasuwa, het projectgebied van Cordaid, wordt morgen de eerste steen gelegd van een opslag- en informatiepost. Hier worden materialen opgeslagen die nodig zijn als zich een nieuwe ramp zou voordoen, zoals tentdoeken en hygiënekits. Ook kunnen mensen hier informatie krijgen over het huizenbouwproject.

Verschillende hulporganisaties, zoals het Rode Kruis en Cordaid, ondertekenden recent een overeenkomst met de Nepalese overheid. Zij kunnen beginnen met de huizenbouw. De voorbereidingen daarvoor zijn al getroffen. “In 9 districten hebben we de afgelopen tijd bijvoorbeeld honderden lokale metselaars opgeleid in het bouwen van stevige, veilige huizen. Zij staan te popelen om aan de slag te gaan”, zegt Schapendonk.

“Langzaam maar zeker gaat het hier weer vooruit. Dat maakt mij optimistisch over wat we hier nog kunnen bereiken.”

Wat mensen in Nederland echt moeten weten?  Marten: “Dat het aan de ene kant soms best frustrerend is om hier te werken, met alle bureaucratie. Maar tegelijk dat het ook heel mooi is om de kracht van de mensen hier te zien. Dat ze zelf hun leven oppakken, niet gaan zitten wachten op hulp, maar aanpakken. Langzaam maar zeker gaat het hier weer vooruit. Dat maakt mij optimistisch over wat we hier nog kunnen bereiken.”

Els vult aan: “We doen er alles aan om mensen hier zo goed mogelijk te ondersteunen. En om het geld dat we hebben ontvangen, onder andere van mensen in Nederland via Giro555, zo goed mogelijk daarvoor in te zetten. Ook al verandert alles hier voortdurend: de hulp gaat door.”

Hulpresultaten Nepal in één oogopslag.

Fotocredits afbeelding bovenin: Kieran Doherty/ Oxfam
Cash for Work programma van Oxfam Novib waarbij vrouwen een irrigatiesysteem aanleggen.
Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.