Overstroming Pakistan

Hulp Pakistan volop aan de gang

Volgens de laatste cijfers zijn nu bijna 14 miljoen mensen getroffen door de overstromingen in Pakistan. Dat aantal zal verder stijgen nu het water naar het zuiden van het land raast. De VN omschrijft de overstromingen als ’s werelds “grootste” ramp op dit moment. Er is een enorm tekort aan schoon drinkwater, voedsel, tenten en medicijnen. De Samenwerkende Hulporganisaties zijn op dit moment al volop aan de gang om noodhulp te verlenen in het getroffen gebied. Een update

Kosten hulpverlening

  • 1 hygiënekit (zeep, ORS-tabletten, maandverband, tandverzorging) kost € 10,-
  • 1 kilo zuiveringstabletten: € 3,50
  • 1 noodtoilet: € 55,-
  • 100 mensen kunnen 10 dagen eten voor € 70,-
  • Klamboe: € 7,50
  • Zeilen voor noodonderdak: € 25,-
  • Tent voor 1 familie: € 90,-
  • Jerrycan: € 4,50

Stichting Vluchteling
De hulpactiviteiten van Stichting Vluchteling richten zich vooral op water en sanitaire voorzieningen, om de verspreiding van besmettelijke ziektes zoveel mogelijk tegen te gaan. Zo worden er hygiënekits verspreid met onder andere ORS-tabletten, zeep en waterzuiveringstabletten. Ook sheltermateriaal als tentzeil en distributiekits met bijvoorbeeld emmers, kleding en keukengerei. Stichting Vluchteling richt zich in de noodhulp op het eerste herstel van de watervoorzieningen zoals waterputten, pompen en latrines.

Cordaid  Mensen in Nood

Sinds enkele uren na de overstroming zijn er 4 medische mobiele klinieken actief. De artsen en verpleegkundigen zijn nu hulp aan het verlenen. Ook delen ze gratis medicijnen uit. Voor een aantal gemeenschapsposten in dorpen worden koelkasten en generatoren ingekocht en geleverd. Dinsdag gaat een eerste transport van zogenaamde non-food items naar het getroffen gebied. Matrassen, lakens, dekens, keukensets (potten en pannen) en hygiëne kits. Verder worden voorbereidingen getroffen om sheltermaterialen te bestellen: tentzeilen, stokken en touw, alsmede gereedschappen.

Unicef
De hulpactiviteiten van UNICEF concentreren zich op water en sanitaire voorzieningen, gezondheidszorg, voeding, onderwijs en de bescherming van kinderen. Het leveren van water- en sanitaire systemen om de uitbraak van ziektes zoals diarree en cholera voor te blijven, maakt het grootste deel uit van de hulpoperatie. Deze ziektes zijn vooral voor kinderen dodelijk. Naast bovenstaande hulp hebben miljoenen mensen dringend behoefte aan tenten, dekens en kookgerei. Ook hier zorgt UNICEF voor.

Rode Kruis

De voedseldistributies van het Rode Kruis hebben tot nu toe al zo’n  223.433 personen bereikt. En de medische posten hebben al 31.000 personen kunnen behandelen

World Vision
World Vision is ter plaatse en heeft sinds 21 juli meer dan 14.000 slachtoffers (3.000 gezinnen) van noodhulp kunnen voorzien in de zwaarst getroffen gebieden. World Vision wil de komende weken en maanden 150.000 mensen helpen. De hulp gaat naar de vier zwaargetroffen gebieden Peshawar, Charsadda, Nowshera and Lower Dir in Khyber Pakhtoonkhwa. In deze gebieden werkt World Vision al jaren goed samen met de lokale gemeenschap.

Oxfam Novib
Oxfam Novib verleent samen met Oxfam Engeland en lokale partnerorganisaties noodhulp in Khyber Pakhtoonkkhwa, Sindh, Kashmir en Punjab. Intussen zijn meer dan honderdduizend mensen bereikt met schoon drinkwater en kregen dertigduizend mensen voedselhulp. Dankzij lokale groepen vrijwilligers zijn tachtigduizend mensen gered.

Save the Children
Save the Children was al in het getroffen gebied aanwezig en heeft direct een aantal mobiele eerste hulp teams, medicijnen en ambulances gestuurd naar het getroffen gebied. Deze teams hebben de afgelopen dagen al duizenden mensen geholpen.

TEAR
Samen met Tearfund Engeland steunen wij partner SSEWA-Pak, die hulp geeft aan 500 van de meest kwetsbare gezinnen. Het team deelt voedselpakketten uit met voor een maand rijst, meel, bonen en linzen, olie, thee, specerijen, zout en suiker, plus het nodige kookgerei. SSEWA-Pak zorgt ook voor toegang tot schoon water en distributie van gezondheids- en hygiënekits.

ICCO & Kerk in Actie
ICCO en Kerk in Actie werken al sinds de eerste berichten over de overstromingen samen met partnerorganisatie Sarhad Rural Support Programme (SRPS). Deze orgnisatie richt zich in de eerste plaats op voedselhulp. Daarnaast werkt SRPS er, samen met de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR), aan om de getroffen gebieden van tenten en tijdelijke onderkomens te voorzien.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.