Help slachtoffers
hongersnood

Hulp voor veeboeren en andere droogteslachtoffers Somalië

Door de aanhoudende droogte in Somalië hebben pastoralisten, (kleine) veehouders, veel vee verloren. Een grote ramp, want zij leven van hun vee: ze drinken de melk van hun kamelen, eten het vlees van hun geiten en verkopen vee op de markt als ze geld nodig hebben voor bijvoorbeeld zeep of kleding.

Sahra Saleh (zie foto, voor haar tent in het Fadhigab-kamp) zag bijna al haar vee sterven. Van de vierhonderd schapen heeft ze er nog twintig, van de veertig kamelen leven er nog maar drie. “Wij waren rijke mensen, omdat we veel vee hadden. We hadden alles en hielpen andere families. Maar nu hebben we geen vee meer, geen inkomen en zijn we afhankelijke van anderen,” vertelt Sahra. Door honger gedreven vluchtte ze naar het Fadhigab-kamp, in de Sanaag-provincie, Somaliland. Daar woont ze nu met 240 andere families, allemaal ontheemd. Om ervoor te zorgen dat mensen in dit kamp goed voor zichzelf kunnen blijven zorgen, deelt Oxfam hygiënekits uit. Ook Sahra kreeg een hygiënekit met zeep, twee jerrycans, zoutoplossing tegen uitdroging en een waterketel.

Oxfam helpt niet alleen in de kampen, maar ook in de dorpjes waar pastoralisten zoals Sahra voorheen hun vee verkochten en huishoudbenodigdheden inkochten. Want ook zij zijn getroffen: zonder het geld van de pastoralisten gaan de zaken slecht. “Mijn inkomen is met meer dan de helft achteruit gegaan,” vertelt Rama Mohamed. Zij heeft een klein winkeltje in het stadje Ulusan. “We eten nu minder vaak. Toen één van mijn kinderen ziek was, had ik geen geld om naar de kliniek te gaan.” Door het tekort aan water is de kans op ziektes, ook in Ulusan, groot. Rama en haar familie zijn dan ook blij met de hygiënekit die ze van Oxfam kregen: “Ik weet hoe belangrijk het is om je goed te wassen. Het kan ziektes voorkomen.”

Ook andere hulporganisaties achter Giro555 helpen in Somalië. Zo helpen onder meer Stichting Vluchteling, Cordaid, World Vision en Save the Children ernstig ondervoede kinderen met bijvoeding en (mobiele) gezondheidszorg. De 6-maanden oude Abdullahi was ernstig ondervoed toen zijn moeder Hawa via het Voedingsteam van Save the Children werd doorverwezen naar een kliniek in Dharkeyn voor onderzoek en behandeling. “Mijn zoontje was in coma toen ik hem bij dit centrum binnen bracht. Hij is nu gelukkig herstellende en voelt zich veel beter. Ik ben dankbaar voor alle hulp en behandelingen die we hier hebben gekregen.” Zeinab Odowa Colow (foto) bracht haar zoontje Osman (4), naar het Dollow Cholera Behandelcentrum. Dankzij hulp van Cordaid krijgt Osman de juiste behandeling.

Migo Hashi Ali kreeg van Oxfam een hygiënekit omdat ze zelf sinds de droogte niet genoeg geld heeft om zeep of jerrycans te kopen. Met deze jerrycans kan ze water halen voor haarzelf en haar vier dochters.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.