Stop de ebola-ramp

Hulpgoederen van schip Karel Doorman worden afgeladen in door ebola getroffen Sierra Leone

De Karel Doorman, het marineschip dat hulpgoederen vervoert om de ebola-ramp te bestrijden is gisteravond aangekomen in Freetown, Sierra Leone. Het schip vertrok op 6 november vanuit Nederland met ruim 100 voertuigen en 50 containers met veldhospitalen, beschermende kleding en medische kits aan boord. Het uitladen van het eerste deel van de goederen is zojuist gestart en zal zo´n 20 uur in beslag nemen.


De hulpgoederen op het schip zijn afkomstig van 9 lidstaten van de Europese Unie en diverse hulporganisaties, waaronder
organisaties achter Giro555. Zo stuurde Cordaid 35 medische kits mee bestemd voor Sierra Leone. Iedere kit weegt ongeveer 300 kilo en bevat medische kleding voor ziekenhuispersoneel, zoals overalls, schorten, handschoenen, maskers en brillen, desinfecteermiddelen, infrarood voorhoofdthermometers en waterzuiveringstabletten.

De goederen bestemd voor Sierra Leone worden vanaf vanavond uitgeladen en naar een centrale locatie gebracht. Marjan Kruijzen, hulpverlener van Cordaid: “Ik haal onze medische kits donderdag op. We leveren ze de komende twee weken af bij 11 ziekenhuizen en 25 medische klinieken in het hele land. Het materiaal is bestemd voor het ziekenhuispersoneel in de reguliere gezondheidszorgklinieken. Enerzijds om medewerkers te beschermen tegen een besmetting met het ebola-virus. Anderzijds om het vertrouwen van patiënten te herstellen dat het veilig is om naar een ziekenhuis te gaan als je ziek bent.”

Voor een andere organisatie achter Giro555, Save the Children, wordt vanavond een mobiel laboratorium afgeleverd. Hun andere hulpgoederen, waaronder ambulances, medicijnen, rubberen laarzen en handschoenen, gaat door naar Liberia. Giro555-deelnemer Unicef stuurde 352.000 kilo aan hulpgoederen mee, waaronder handschoenen, paracetamol, injectienaalden, therapeutisch voedsel, tenten, huishoudelijke spullen en educatief en recreatief materiaal. Deze hulpgoederen zijn bestemd voor Liberia.

Vervolgroute

De inzet van het grootste marineschip van Nederland is georganiseerd door de Ministeries van Defensie en van Buitenlandse Zaken. Na de tussenstop in Sierra Leone zal de Karel Doorman doorvaren naar Guinee en Liberia om hulpgoederen af te leveren.

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.