Hulporganisaties bereiden zich voor op mogelijk desastreuze gevolgen in Caribisch gebied door orkaan Matthew

Het Caribisch gebied wordt momenteel geteisterd door Orkaan Matthew, een storm van de vierde categorie. Vandaag trok het oog van de storm over het eiland Haïti, om zijn weg te vervolgen naar de oostkust van Cuba en de Bahamas. Het is nog niet duidelijk hoeveel schade er al door de orkaan is aangericht. Hulporganisaties hebben hun teams paraat staan om, zodra mogelijk en waar nodig, grootschalig hulp te verlenen. Zij volgen de situatie op de voet.

Matthew werd een categorie 5 orkaan (zwaarste categorie) op de avond van 30 september, om met ingang van 1 oktober te transformeren tot een langzaam bewegende categorie 4 storm. De orkaan gaat gepaard met stormvloeden, hevige regenval en windstoten tot wel 230 km per uur. Grote overstromingen en modderstromen als gevolg van de storm vormen de komende dagen een groot risico in het grotendeels ontboste Haïti.

Honderdduizenden mensen lopen hierdoor gevaar en zouden eigenlijk geëvacueerd moeten worden. In het gebied liggen dorpen dicht bij de kust. De inwoners van Haïti hebben vaak geen mogelijkheid om te vluchten of weigeren hun huizen te verlaten uit angst voor plunderingen. Ook heerst er in Haïti een wat gelaten houding ten opzichte van natuurgeweld.

Aardbeving 2010

Haïti is nog altijd herstellende van de zware aardbeving die het land trof in 2010, waarbij 220.000 mensen om het leven kwamen. Hierdoor is de bevolking nog eens extra kwetsbaar. Zo leven 55.000 mensen nog in tijdelijke onderkomens. Het land is volop in wederopbouw. Hulporganisaties vrezen dat de orkaan een reeds precaire situatie zal verslechteren.

Hulporganisaties paraat

Diverse hulporganisaties achter Giro555 kwamen vanaf afgelopen zaterdag al in actie. In samenwerking met de Haïtiaanse overheid werden o.a. waarschuwingsberichten verspreid op de radio aan mensen in risicogebieden om te evacueren.

In evacuatiecentra worden momenteel mensen opgevangen en maaltijden uitgedeeld. Hulporganisaties monitoren de situatie op de voet en inventariseren schade en noden. Hulpteams staan paraat en levensreddende benodigdheden voor tienduizenden mensen staan klaar om te worden uitgereikt aan slachtoffers in de zwaarst getroffen gebieden. Ze zijn o.a. voorzien van schoon drinkwater, waterzuiveringstabletten, dekens, tentzeilen, hygiënekits en muskietennetten. Hoofdprioriteit van de hulporganisaties ligt bij schoon drinkwater om de uitbraak van ziektes te voorkomen.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.