Hulporganisaties bereiden zich voor op zware tyfoon in Filipijnen

Hulporganisaties bereiden zich voor op de komst van Hagupit, de zeer zware tyfoon die momenteel op de Filipijnen afstevent. Op lokaal, nationaal en internationaal niveau staan vrijwilligers en hulpverleners van hulporganisaties paraat.

Tyfoon Hagupit, lokaal bekend als Ruby, komt naar verwachting op 6 december 2015 aan land. De storm bedreigt mogelijk miljoenen mensen, waarvan velen na de verwoestende impact van tyfoon Haiyan in 2013 extra kwetsbaar zijn. Hulporganisaties monitoren de situatie nauwkeurig en treffen voorbereidingen. Op dit moment helpt o.a. het Rode Kruis bij de evacuaties van mensen in de grootste risicogebieden. Hulporganisaties zorgen daarnaast voor extra noodhulpgoederen en praktisch materiaal in de gebieden die het hardst kunnen worden getroffen.

Op verschillende plekken, waaronder Manila, Leyte, Samar, Subic en Cebu zijn noodvoorraden aangelegd met voedsel, dekens, slaapmatten, jerrycans, muskietennetten en hygiëne-items. Ook praktisch materiaal zoals watertrucks, generatoren, kettingzagen en communicatiemiddelen zijn inmiddels ter plekke. Naar Tacloban zijn extra hulpverleners onderweg. Belangrijke lokale diensten en middelen, zoals de bloedbank, radio-operators, satelliettelefoons,  een deel van het wagenpark en de dieselopslag zijn verplaatst naar veilige en centrale plekken die ook tijdens Haiyan zijn gebruikt.

Internationale noodhulpteams paraat
De internationale hulpteams van o.a. het Rode Kruis en World Vision  zijn gealarmeerd en staan standby, waardoor zij indien nodig naar de Filipijnen kunnen afreizen.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.