Hulporganisaties: bouwmaterialen nodig voor Filipijnen

Metalen golfplaten, stevige bevestigingsmaterialen, hamers, spijkers en touwen. Dat zijn de materialen die nu nodig zijn voor opvang van de slachtoffers van de tyfoon Haiyan op de Filipijnen te helpen. Dat zeggen noodhulpmedewerkers vanuit het rampgebied.

Hulpverleners voor huizenbouw zetten in op twee fronten tegelijk: directe noodhulp én oplossingen vinden voor de lange termijn. Te veel mensen hebben nog geen degelijk onderkomen. “We moeten nu zorgen voor mensen die een tijdelijk onderkomen hebben. En tegelijk moeten we plannen maken voor structurele oplossingen, zodat onderkomens stevig genoeg zijn om bescherming te bieden bij nieuwe rampen’’, zegt Nederlander Lex Kassenberg, landendirecteur van CARE op de Filipijnen. Belangrijkste belemmering is de aanvoer van bouwmateriaal, waarvan de prijzen lokaal intussen stijgen. “We hebben goede materialen nodig, zoals metalen golfplaten en stevige bevestigingsmaterialen. Veel spullen moeten geïmporteerd worden. Dat kost nog enkele weken”, zegt Kassenberg.

Foto: CARE

Building back safer and better
De snelheid waarop mensen zelf weer huizen herstellen noemen hulpverleners ´indrukwekkend´. Maar de nieuwe constructies zijn vaak kwetsbaar. Jeroen Jurriens, noodhulpexpert van ICCO & Kerk in Actie: “Het uitgangspunt is ´building back safer and better´. Maar de onderkomens waarin veel mensen nu verblijven zijn onveilig voor nieuwe rampen. We moeten ons in de komende periode inspannen om deze mensen betere materialen te bieden en advies over hoe te bouwen.”

Mede dankzij geld van Giro555 zetten hulporganisaties zich volop in voor herstel en bouw van huizen. Zo zorgde CARE voor distributie van noodopvangmaterialen aan ruim 3.000 huishoudens. ICCO & Kerk in Actie herstelt en bouwt de komende maanden meer dan 1.200 huizen op eiland Panay. Op Leyte en Samar kregen 5.000 mensen tentzeilen, hamers en spijkers via Cordaid. Ook het Rode Kruis helpt duizenden mensen aan onderkomens en verscheept op dit moment 1.800 nieuwe pakketten met bouwmaterialen.

De tussenstand van Giro555 voor de actie `Help slachtoffers Filipijnen` is op dit moment 36,050,850 euro. Tyfoon Haiyan verwoestte en vernielde november vorig jaar meer dan een miljoen huizen op verschillende eilanden in de Filipijnen. Zo´n 330.000 families in het rampgebied konden al snel na de ramp een tijdelijk onderkomen creëren met uitgedeelde tenten en zeilen. Ook kregen ongeveer 35.000 gezinnen bouwmaterialen. Veel gezinnen verblijven echter nog in evacuatiecentra en schoolgebouwen.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.