Hulporganisaties hebben ernstige zorgen over Zuid-Soedan

Bijna alle hulporganisaties verbonden aan de SHO bieden hulp in Zuid-Soedan, waar er van de elf miljoen Zuid-Soedanezen, vier miljoen hulp nodig hebben.

Om verergering van de situatie en hongersnood te voorkomen, is meer internationale hulp nodig. De VN rapporteert dat er internationaal tot nu toe slechts 42% van de benodigde hulp aan de vluchtelingen in en rond Zuid-Soedan is toegezegd. Er is dan ook dringend meer geld nodig om noodhulp te bieden, de hulporganisaties vragen steun van het Nederlands publiek.

Wat is er aan de hand in Zuid-Soedan?

Sinds 15 december 2013 is het onrustig in het Zuid-Soedan. Gevechten tussen aanhangers van president Kiir en ex-vicepresident Riek Machar maakten de situatie zo onveilig dat grote groepen mensen hun huis verlieten. De burgeroorlog heeft sterke tribale trekken gekregen. President Kiir is een Dinka, de grootste bevolkingsgroep. Zijn rivaal Machar is een Nuer.

De strijd heeft inmiddels al aan duizenden mensen het leven gekost. Daarnaast is de humanitaire situatie sterk verslechterd door het regenseizoen. Bijna 4 miljoen mensen hebben dringend voedselhulp en medische assistentie nodig. 1,1 miljoen mensen zijn ontheemd in eigen land, 400.000 zijn gevlucht naar buurlanden.

Zuid-Soedan (naar schatting 11,6 miljoen inwoners) is de jongste natie in de wereld. Na een decennialange burgeroorlog met miljoenen doden werd ze op 9 juli 2011 onafhankelijk van Soedan.

Wat doen de hulporganisaties verbonden aan de SHO momenteel in Zuid-Soedan?

Het Nederlandse Rode Kruis distribueert bijvoorbeeld voedsel, schoon drinkwater en tentzeilen.

Cordaid deelt voedselpakketten en waterzuiveringstabletten uit. Ook voorziet Cordaid vluchtelingen van keukenspullen (potten/pannen), tentzeilen en hygiëne spullen.

Save the Children behandelt in haar klinieken ondervoede kinderen met therapeutische voeding en verstrekt zaden aan boeren. Hiermee kunnen ze toch een deel van hun oogst veilig stellen. Ook heeft de hulporganisatie de leiding over een gezinsherenigingsprogramma, bieden ze psychosociale zorg, zetten veilige speelplekken op en zorgen voor basisvoedsel, medicijnen, kleding en onderdak in de kampen.

UNICEF organiseert samen met het Wereldvoedselprogramma (WFP) voedseldroppings in de meest geïsoleerde gebieden. Ook zet Unicef mobiele medische teams in, en zorgt de hulporgasnisatie voor schoon water en zetten ze centra op waar kinderen psychosociale hulp krijgen.

Ook andere hulporganisaties verbonden aan de SHO verlenen hulp. De hulporganisaties hebben dringend meer geld nodig om noodhulp te bieden in Zuid-Soedan en in de buurlanden. U kunt hen direct steunen of direct vragen om meer informatie via hun websites:

Unicef
Rode Kruis
Stichting Vluchteling
Care Nederland
Icco en Kerk in Actie
Save the Children
Cordaid
Oxfam Novib
World Vision 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.