Help slachtoffers
hongersnood

Hulporganisaties maken zich zorgen over cholera-uitbraak in Jemen

Hulporganisaties slaan alarm over de cholera-epidemie in Jemen die inmiddels al van meer dan 800 mensen het leven heeft geëist. Meer dan 100.000 mensen zijn besmet met de ziekte, meldt Unicef. Er wordt gevreesd voor meer slachtoffers de komende maanden. Lokale autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen, volgens het Rode Kruis.

Wat is er aan de hand?

Cholera is een infectieziekte – veroorzaakt door verontreinigd voedsel en een gebrek aan schoon drinkwater – waaraan mensen die geïnfecteerd zijn, kunnen overlijden als er geen goede medische hulp beschikbaar is. Vooral mensen die verzwakt zijn door voedseltekorten zijn hier vatbaar voor.

Door een aanhoudende burgeroorlog, die al twee jaar woedt in het Arabische land, staat de gezondheidszorg op instorten en is het voor de aanwezige hulporganisaties moeilijk hulp te verlenen. Ziekenhuizen en medische centra zijn overvol, al dan niet gesloten. Daarnaast zijn er veel waterzuiveringssystemen die niet meer werken, waardoor veel inwoners geen toegang tot schoon drinkwater hebben en ziek worden. Met de huidige cholera-uitbraak komt het systeem nog meer onder druk te staan.

Wat is er nodig?

Oxfam International, een van de in Jemen opererende hulporganisaties, roept op tot een staakt-het-vuren zodat hulpverleners hun werk kunnen doen om de cholera-uitbraak te lijf te gaan. De aanwezige hulporganisaties zorgen voor toegang tot schoon drinkwater en geven voorlichting over hygiëne. Ook worden huishoudens voorzien van waterzuiveringstabletten en zeep.

Van de elf organisaties die aangesloten zijn bij Giro555 verlenen er vijf hulp in Jemen: Oxfam Novib, Nederlandse Rode kruis, Stichting Vluchteling, CARE en Unicef Nederland.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.