Stop de ebola-ramp

Hulpschip is onderweg naar ebola-gebieden

Het marineschip Karel Doorman is op 6 november vetrokken naar West-Afrika. Het schip is volgeladen met hulpgoederen om de ebola-ramp te bestrijden. Aan boord zijn ruim honderd voertuigen en vijftig containers met complete veldhospitalen, beschermende kleding en medische kits.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Michiel Nederlof (CC BY 3.0)

Cordaid, één van de hulporganisaties achter Giro555, stuurde bijvoorbeeld 35 medische kits mee. Iedere kit weegt ongeveer 300 kilo en bevat medische kleding voor ziekenhuispersoneel (zoals overalls, schorten, handschoenen, maskers en brillen), desinfectie materiaal, infrarood voorhoofd thermometers en waterpurificatietabletten.

Een ander voorbeeld van één van de hulporganisaties achter Giro555: UNICEF: stuurde 968 kubieke meter aan hulpgoederen mee, waaronder: handschoenen, paracetamol, injecties, therapeutisch voedsel, tenten, huishoudelijke spullen en educatief en recreatief materiaal.

Een greep uit andere hulpgoederen die aan boord van de Karel Doorman en onderweg naar de ebola-ramp zijn:

– mobiele laboratoria

– mobiele ziekenhuizen

– beschermende kleding

– voertuigen (inclusief ambulances)

– patiëntbedden

– beschermende kleding (brillen, pakken, handschoenen, mondkapjes, etc.)

– tenten

– veldbedden

– generatoren

– lampen

– veldtoiletten

De hulpgoederen worden aangeleverd door negen EU-lidstaten en hulporganisaties waaronder organisaties achter Giro555. De inzet van het grootste marineschip van Nederland is geregeld door het Ministerie van Defensie en Buitenlandse zaken. De Karel Doorman zal volgens planning over twee weken in Sierra Leone aankomen. Daarna vaart het door naar Guinee, met als Liberia als laatste stop.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.