Aardbeving Haïti

Hulpverleners proberen zoveel mogelijk voorbereid op orkaanseizoen te zijn

De deelnemers van de Samenwerkende Hulporganisaties zijn in Haïti al maanden bezig met het nemen van voorzorgmaatregelen gericht op het orkaanseizoen, dat naar verwachting eind deze maand haar piek bereikt.

De voorbereidingen moeten het leed voor de Haitianen beperken mocht het land volgens het ‘worst case scenario’ voor de tweede keer dit jaar door een natuurramp worden getroffen. Een kans die volgens meteorologische rapporten zeker aanwezig is. Door deze maatregelen is men ook voorbereid op minder heftig natuurgeweld. De fragiele woonsituatie van de mensen, getroffen door de aardbeving maakt dat zelfs minder sterke orkanen het gebied al flinke schade kunnen berokkenen. De deelnemers van de SHO zetten hiervoor momenteel zoveel mogelijk expertise en middelen in.

Levensreddende hulpgoederen

Zo werkt UNICEF al sinds maart samen met haar partners aan het voorbereiden van een rampenplan voor orkanen. Er staan levensreddende hulpgoederen klaar om in de basisbehoeften van meer dan 83.000 mensen voor een maand te kunnen voorzien. Er is een speciaal noodteam opgericht. Samen met de regering, andere VN-organisaties en ngo’s, helpt UNICEF mensen in gebieden die gevoelig zijn voor overstromingen en aardverschuivingen, te verhuizen naar veiligere grond. UNICEF is zich ervan bewust dat door een zwaar orkaanseizoen het aantal watergerelateerde ziektes, waaronder diarree – dat voor kinderen jonger dan vijf jaar al een belangrijke doodsoorzaak is – zal toenemen. Daarom versnelt de organisatie de bouw van latrines en het onderhoud daarvan, en breidt de organisatie ook de inspanningen tot het bevorderen van hygiëne uit.

Flexibele waterreservoirs

De organisatie Terre de Hommes concentreert zich naast haar huidige noodhulpactiviteiten op het gebied van water en sanitaire voorzieningen, op de aanleg van een drinkwatervoorraad. Het drinkwater wordt opgeslagen in zogenoemde ‘bladders’, flexibele reservoirs en kunnen in geval van nood ruim vijfduizend mensen de eerste paar dagen van drinkwater voorzien. Daarbij hebben de medewerkers van Terre des Hommes een voorraad aangelegd die tot vijf dagen na een ramp in de dorpen kan worden verspreid. Het gaat om 400 tenten en eerste hulpkits voor 20.000 mensen.

Drainage
Het Rode Kruis bereidt zich ook al geruime tijd voor en legt eveneens noodvoorraden aan in tien regio’s in Haïti die kwetsbaar zijn voor orkanen. Het gaat om onder meer voedsel, dekens, medicijnen, hygiëne pakketten en waterzuiveringstabletten. Daarnaast zijn tentenkampen geïdentificeerd in Port-au-Prince, Léogâne en Jacmel die extra kwetsbaar zijn voor orkanen en overstromingen. Het Rode Kruis treft hier maatregelen, zoals extra versteviging van de onderdakvoorzieningen, het verbeteren van het afwateringssysteem en de plaatsing van wc’s die tegen overstromingen bestand zijn. Rond de stad legt het Rode Kruis drainage kanalen aan die de watermassa’s kunnen omleiden, vertragen of afvoeren.

Beschermende dijken
Rond de stad worden tevens beschermende dijken gebouwd (vloedkeringen) om het water te vertragen of te stoppen. Het Rode Kruis inspecteert momenteel huizen die de aardbeving overleefd hebben en die groot en sterk genoeg zijn om grote groepen kwetsbaren te kunnen opvangen zodra een orkaan op komst is. In tentenkampen worden vrijwilligers getraind om bij de komst van een storm een evacuatie te kunnen coördineren en grote groepen mensen naar veilige zones te begeleiden. Samen met de Haïtiaanse overheid en de VN wordt gewerkt aan een emergency evacuation plan.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.