ICCO: “Er ligt een tanker op het land en alle bomen zijn omgewaaid”

“Alle heuvels zijn hier kaal, er staan gewoon geen bomen meer overeind. De tanker die zeven kilometer van de kust, goed verankerd op zee lag, ligt nu op het land.” Marcella Bos werkt als communicatiespecialist voor ICCO en Kerk in Actie en is in Batad in de provincie Iloilo.

Er zijn hier voor zover bekend, negen mensen gedood door de tyfoon Haiyan en hoewel dit aantal beperkt is vergeleken met het aantal op Leyte zijn de problemen vergelijkbaar met andere gebieden op de Filipijnen. Er is ook een tekort aan voedsel en schoon drinkwater en medicijnen. Er is onvoldoende elektriciteit en de brandstof raakt op waardoor de noodaggregaten binnenkort ook geen dienst meer zullen doen. Maar er zijn er ook verschillen, want in Iloilo functioneert het overheidssysteem nog en daarom is er wel bepaalde ondersteuning. Zo zijn politiemensen vooraf geïnstrueerd en vervullen zij nu verschillende taken.

Grote afhankelijkheid
“Veel mensen halen hun inkomsten uit de visserij of door middel van landbouw. Zij zijn afhankelijk van het geld dat zij dagelijks verdienen,” zegt Marcella Bos. “Nu zijn deze mensen volledig afhankelijk van de hulp die hen wordt aangeboden.”

Dagenlang waren de wegen geblokkeerd door omgewaaide elektriciteitspalen, bomen en puin. Maar vandaag is er een lichtpuntje voor de hulpverleners. Hoewel de elektriciteitsdraden nog gevaarlijk laag hangen, zijn wegen vandaag weer vrij gegeven.

Hulp voor 950 families
De lokale overheid heeft toestemming gegeven aan ICCO en Kerk in Actie om samen met hun lokale partnerorganisatie pakketten uit te delen. De pakketten bestaan uit 5 kilo rijst, 6 blikken sardines, 6 pakken noedels, gedroogde vis, olie, zout, suiker, melk, cacaopoeder, zeep, tandenborstel en tandpasta, maandverband, schoon water, paracetamol tabletten en vitamine C.

Donderdag worden de pakketten gereed gemaakt en vrijdag kunnen deze worden uitgedeeld aan 950 families in Batad en plaatsen in de omgeving. Marcella: “Ondanks dat we geen groot budget achter de hand hebben en de fondsen nu binnen moeten komen gaan we toch al aan de slag. De mensen op de Filipijnen hebben onze hulp nodig.”

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.