Hulpverlening Nepal gaat door ondanks brandstofcrisis
Een brandstofcrisis bemoeilijkt de hulpverlening in Nepal. Het land werd op 25 april getroffen door een zware aardbeving met vele naschokken. Met enorme inzet en volharding lukt het ICCO en Kerk in Actie toch om wederopbouwwerk te realiseren, waardoor gemeenschappen op het Nepalese platteland hun eigen inkomen kunnen verdienen.
Aardbeving
Volgens de Nepalese krant Kantipur, lijdt de helft van de bevolking onder de economische crisis, door de natuurramp en de brandstoftekorten. Deze cijfers worden bevestigd door een rapport van de Wereldbank. Volgens dit rapport vallen bijna 0,7 miljoen mensen onder de armoedegrens in de twaalf zwaarst getroffen districten. Ongeveer 15 miljoen van de 28 miljoen inwoners die Nepal telt, worden getroffen door de brandstofcrisis. Door inflatie, brandstoftekorten en gebrek aan basisvoorzieningen zijn inmiddels 188.900 mensen ontheemd in eigen land. Zorgwekkende cijfers, vooral met de winter op komst.
Coping
De Nepalese mensen passen zich zo goed mogelijk aan, door lopend of op de fiets naar het werk te gaan. Social media wordt op grote schaal ingezet voor carpool afspraken. Ook voor ontwikkelingsorganisaties als ICCO en Kerk in Actie zijn er vele uitdagingen.
ICCO werkt door
ICCO richt zich op economische empowerment van de gemeenschappen op het platteland. Veel mensen zijn hun inkomstenbron kwijtgeraakt door de zware aardbeving. Partnerorganisatie CCDN in Mankwanpur heeft een opslagruimte voor landbouwzaden en geoogste groenten vrijwel geheel hersteld. De betrokken boerengemeenschap investeerde werkuren en geld (verdient met cash for work projecten) in de opslagschuur. Voorzitter van de boerengroep, Krishna Bahadur Bamjan zegt: “We vinden het belangrijk dat we betrokken zijn bij het herstel van deze gemeenschappelijke opslagruimte. We zijn van plan om nog meer geld te investeren voor de aanschaf van rekken en kasten, zodat we er ook aardappelen kunnen opslaan.”
In oktober herstelde ICCO samen met partnerorganisatie ISARD al twee kardemom ovens in de plaats Latu, Chokati, precies voor de oogstperiode, zodat boeren hun kardemom meteen konden drogen.
Winter
Het is lastig om de dorpen te bezoeken, en zo in kaart te brengen wat de behoeften zijn en het herstelwerk te monitoren. Maar Sumiran Koirala of CCDN geeft aan dat zijn collega’s er alles aan doen om hulp te bieden: “We reizen in overvolle bussen, lopen uren naar afgelegen gebieden en werken nauw samen met de gemeenschappen om het werk te coördineren. Maar door het gebrek aan brandstof en hulpgoederen kost het wel meer tijd en is de hulp ook duurder.” De focus ligt nu op hulpverlening voor de winter: “We hebben warme kleding en dekens aangeschaft en andere spullen die de mensen moeten beschermen tegen de kou.”
Bron: icco.nl
Nieuwsoverzicht