Nederland
helpt
Nepal

Hulpverlening Nepal met Giro555-geld gaat laatste fase in

Actieopbrengst 95% besteed, huizenbouw blijft uitdaging

Bij de aardbevingen op 25 april en 12 mei 2015 in Nepal kwamen 8.898 mensen om. Ruim 600.000 huizen werd verwoest. Mensen in Nederland brachten op Giro555 €25 miljoen bijeen voor hulp aan de slachtoffers. Daarvan is inmiddels 95% (€ 23,8 miljoen) uitgegeven. Bijna een kwart van dit geld (€ 5,0 miljoen) ging naar huisvesting. Zo kregen 266.000 mensen tijdelijk onderdak en werden 1.700 huizen hersteld en herbouwd. Meer dan 20% (€ 4,5 miljoen) werd besteed aan voorzieningen voor water en sanitatie, waardoor 189.000 mensen toegang tot schoon drinkwater kregen en 151.000 mensen tot sanitaire voorzieningen. Verder werden onder andere 94.000 mensen geholpen met zaaigoed en gereedschap om hun landbouwactiviteiten te kunnen hervatten en kregen 4.000 mensen een vakopleiding.

“Samen met de lokale bevolking hebben we veel bereikt en werken we hard aan verder herstel”, zegt Gijs de Vries, voorzitter van de Nationale Actie ‘Nederland helpt Nepal’. “Mensen zijn enorm veerkrachtig en durven voorzichtig weer vooruit te kijken. Toch zijn er ook zorgen en frustraties. De huizenbouw komt op gang maar verloopt traag, onder meer door haperende bouwinspecties die onderdeel zijn van de strenge overheidsvoorschriften.” Naast het bieden van directe hulp is het trainen en weerbaar maken van mensen een belangrijk onderdeel van de hulpverlening, aldus De Vries: “Nepal is kwetsbaar voor rampen als aardbevingen, hevige regenval en landverschuivingen. Daarom zijn onze hulpactiviteiten ook gericht op het vergroten van de weerbaarheid van de bevolking. Samen met lokale gemeenschappen brengen we in kaart wat de grootste risico’s zijn bij toekomstige rampen en we leren mensen zich daarop voor te bereiden. Zo hebben we mensen geleerd hoe ze aardbevingbestendig kunnen bouwen, hoe zij in periodes van minder regenval toch groente kunnen verbouwen, hoe zij watervoorzieningen kunnen onderhouden of wat te doen bij een ramp.”

Aan de Nationale Actie voor Nepal doen elf hulporganisaties mee: CARE Nederland, Cordaid, ICCO en Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan Nederland, Save the Children, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision. Het Liliane Fonds is gastdeelnemer en richt zich op mensen met een beperking. Negen van de elf hulporganisaties achter de Giro555-actie voor Nepal hebben hun werkzaamheden met Giro555-geld inmiddels afgerond. Twee hulporganisaties zetten de resterende gelden nog tot eind december 2017 in voor het bouwen van huizen, scholen en klinieken. In het voorjaar 2018 verschijnt een eindverslag over alle hulp die met Giro555-geld in Nepal is geboden. Hulporganisaties blijven hulp bieden met andere gelden, zodat mensen hun bestaan verder kunnen opbouwen.

Bij de foto: opleiding van metselaars
Foto:ICCO en Kerk in Actie/Babita Adhikari, LWF Nepal

Hieronder: taartdiagram met de bestedingen (in%) per cluster en een infographic met enkele resultaten.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.