Hulpverlening SHO-deelnemers in volle gang na tyfoon

Vrijwel alle organisaties die deelnemen aan de SHO zijn met hun lokale partners volop bezig met hulpverlening in het gebied dat is getroffen door tyfoon Haiyan. Slachtoffers worden opgevangen in evacuatiecentra. Vrijwilligers delen voedsel, water, dekens, plastic zeilen en hygiënekits uit. Ook wordt de schade in kaart gebracht en onderzoeken hulpverleners de hulpbehoefte.

Eerste berichten uit de Filipijnen tonen dat meer dan vier miljoen mensen zijn getroffen door het verwoestende natuurgeweld. Duizenden mensen zouden zijn omgekomen en 70 tot 80 procent van alles wat zich op het pad van de tyfoon bevond, is compleet verwoest.

De tien deelnemers van de Samenwerkende Hulporganisaties staan in nauw contact met elkaar om af te stemmen wat de situatie ter plekke is en welke actie(s) in Nederland past. Daarbij wordt ook gekeken of een nationale actie wordt afgekondigd. Bij deze overweging wordt onder meer gekeken naar de grootte van de ramp, de hulpcapaciteit van de deelnemers en in hoeverre Nederlanders bereid zijn geld over te maken.

Overzicht hulpverlening van SHO-deelnemers: 
CARE
Cordaid Mensen in Nood
ICCO / Kerk in Actie
Oxfam Novib
Rode Kruis
Save the children
Unicef
– World Vision

Lees hier het laatste OCHA situatie rapport van de VN over de schade van tyfoon Haiyan.


Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.