Nederland
helpt
Sulawesi

Hulpverlening Sulawesi op gang

De hulpverlening op Sulawesi is op gang. Steeds meer hulpverleners zijn ter plaatse en veel gebieden worden inmiddels bereikt. In Nederland wordt er meegeleefd. Afgelopen weekend kwamen onder meer voetbalteams en kerken in actie. Ook scholen hebben acties aangekondigd om geld op te halen voor de slachtoffers.


Het dodental is inmiddels opgelopen tot 1.763. Daarnaast worden er nog veel mensen vermist, zijn er 2.632 zwaargewonden en 62.659 ontheemden. Ook zijn er circa 70.000 huizen beschadigd. De eerste dagen was de uitdaging inzicht krijgen in de ramp, de dagen daarna toegang tot de getroffen gebieden en hulpgoederen in het gebied krijgen. Dat lijkt inmiddels het geval en dat is een goede zaak, want er is een grote behoefte aan onderdak en voedsel.Lokale hulpverleners op Sulawesi bieden onderdak aan ontheemden en delen drinkwater, voedsel en andere hulpgoederen uit aan wie dat nodig heeft. “Ik heb wel vaker het verdriet meegemaakt als gevolg van een natuurramp, omdat ik nou eenmaal in een rampgevoelig land leef. Maar het verdriet na de aardbeving en tsunami in Palu is echt verschrikkelijk”, aldus Sabtarina Dwi Febriyanti die in Palu namens de hulporganisaties werkt. “We zijn dankbaar voor de organisaties die noodhulp verlenen. We zijn ook dankbaar dat de internationale gemeenschap fondsen werft en dat lokale mensen zich als vrijwilliger aanbieden. Ik weet dat we te zijner tijd Palu weer op zullen bouwen.”

Acties in Nederland
Afgelopen weekend waren er al diverse acties in het land. Naar schatting 1000 Nederlandse kerken gaven gehoor aan de oproep van Kerk in Actie. Als ‘grootste koor van Nederland’ zongen zij met ongeveer 90.000 mensen vanmorgen psalm 130 en hielden een collecte.

https://vimeo.com/293798731

Ook veel verenigingen en kwamen in actie. Zo speelden een jeugd- en seniorenteam van CVS Apeldoorn in Giro555-shirts en werden er verjaardagsopbrengsten gedoneerd aan Giro555. Sinds dit weekend is er ook een speciale website geopend waar mensen hun actie kunnen registreren: inactievoor555.nl.

Op woensdag 10/10 besteden verschillende radiozenders en televisieprogramma’s de hele dag aandacht aan de ramp die het Indonesische eiland trof. Het doel is zoveel mogelijk geld op te halen voor de Nationale Actie van Giro555 voor de slachtoffers op Sulawesi.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.