Humanitaire nood in Afghanistan: dit doen de hulporganisaties achter Giro555

De situatie in Afghanistan is zeer schrijnend en hulporganisaties hebben grote zorgen om de steeds verder verslechterende situatie in het land.

De organisaties achter Giro555 zijn al decennia actief in Afghanistan. Extreme droogte, corona, armoede en jarenlange conflicten doen de humanitaire nood met de dag verder toenemen. Meerdere organisaties blijven zich dan ook inzetten zich om hulp te verlenen in Afghanistan.

Giro555 voor Afghanistan
Sinds de machtsovername door de Taliban in augustus 2021, is hulpverlening in het land uiterst complex. Een groot aantal van de hulporganisaties krijgt beperkt toegang tot bepaalde gebieden en kan daardoor moeilijk opschalen.

Om succesvol een nationale Giro555-actie te kunnen voeren en de opbrengst daarvan verantwoord te kunnen besteden, moeten er voor voldoende deelnemende organisaties mogelijkheden zijn om op grotere schaal hulp te verlenen. Op dit moment is dat in Afghanistan nauwelijks mogelijk en kan Giro555 nog niet in actie komen.

Steun de organisaties in Afghanistan
Maar verschillende organisaties achter Giro555 zijn volop actief in Afghanistan. Wil je hun hulp steunen? Lees op de websites van de hulporganisaties wat zij doen in Afghanistan en hoe je de hulpverlening kunt steunen:

CARE Nederland verleent noodhulp aan de meest kwetsbaren in Afghanistan.

Cordaid helpt kwetsbare mensen om zich te beschermen tegen barre weersomstandigheden, bijv. in de provincie Ghor waar honderd families financiële steun krijgen om hun huizen te herstellen.

Kerk in Actie geeft hulp door middel van voedselpakketten en voorlichting over hygiëne.

Het Rode Kruis zorgt onder andere voor voedselhulp en voor schoon drinkwater op verschillende scholen. Daarnaast biedt de organisatie medische hulp in het land. 

Save the Children is met 70 mobiele gezondheidsteams actief en biedt een veilige leeromgeving voor kinderen die niet naar school kunnen.

Stichting Vluchteling biedt o.a. spoedeisende medische zorg voor mensen die levensgevaarlijke verwondingen hebben opgelopen.

UNICEF verstrekt in Afghanistan levensreddende gezondheidszorg, vaccinaties, voeding en water aan gezinnen en zorgt voor onderwijs en kinderbescherming.

World Vision biedt voedselhulp in Afghanistan.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.