Humanitaire nood in Afghanistan; dit doen hulporganisaties

De laatste maanden is het geweld in Afghanistan verder geëscaleerd. Hulporganisaties hebben grote zorgen om de steeds verder verslechterende situatie in het land.

Afghanistan is één van de armste landen ter wereld. Al bijna 35 jaar kampt het land met aanhoudende conflictsituaties, waardoor miljoenen mensen in een neerwaartse spiraal van armoede zitten. De hulporganisaties achter Giro555 zijn dan ook al decennia lang actief in Afghanistan. Extreme droogte, corona, toenemende armoede en de recente geweldsuitbarstingen doen de humanitaire nood met de dag verder toenemen in het land.  

Inmiddels zijn 18 miljoen Afghanen afhankelijk van humanitaire hulp. Een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

Coronahulp met opbrengst Giro555-actie ‘Samen in actie tegen corona’
Cordaid, een van de hulporganisaties achter Giro555, gebruikt een deel van de opbrengst van de Giro555-actie ‘Samen in actie tegen corona’ om ook in Afghanistan coronahulp te bieden. Zo wordt met geld uit de Nationale Actie zorgpersoneel getraind in het zetten van vaccinaties. Ook wordt materiaal aangeschaft dat nodig is om vaccinaties te zetten, zoals naalden en beschermende kleding voor medisch personeel en wordt de bevolking geïnformeerd over de noodzaak van het vaccin. De huidige situatie bemoeilijkt de hulpverlening en zal invloed hebben op het initiële plan en planning.

Steun aan Afghanistan
Gezien de escalerende situatie in het land, vragen diverse organisaties aandacht en steun voor Afghanistan. Giro555 steunt deze acties van harte.

Lees op hun websites wat de organisaties doen en hoe je de hulpverlening van deze organisaties kunt steunen:

CARE Nederland

Cordaid

Rode Kruis

Save the Children

Stichting Vluchteling

UNICEF

World Vision

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.