Humanitaire nood in Pakistan: dit doen de hulporganisaties achter Giro555

De situatie in Pakistan is voor tientallen miljoenen mensen die zijn getroffen door de zware overstroming, zorgwekkend en vraagt om noodhulp en wederopbouw.

Door de overstroming in Pakistan zijn meer dan 33 miljoen mensen getroffen. De omvang van de verwoestingen is groot en er is veel steun nodig. Met name de provincies Balochistan, Khyber Pakhtunkhwa, Punjad en Sindh zijn zwaar getroffen. De organisaties achter Giro555 zijn actief in Pakistan en bieden diverse noodhulp. De eerste noodbehoeften nu zijn noodopvang, voedsel, bouwmaterialen voor opvang, muskietennetten, schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en gezondheidszorg. Ook is steun voor de wederopbouw van het land essentieel.

Kwetsbaar
Pakistan is erg kwetsbaar door zware regen en stortvloeden. Het land kampt al jaren met grote overstromingen en perioden van extreme droogte. Ook heeft het land te maken met binnenlandse conflicten, grote werkloosheid en inflatie. Deze optelsom zorgt ervoor dat de prijzen van voedsel omhoogschieten. Miljoenen mensen leven in armoede. Geld voor onderwijs en gezondheidszorg is er vaak niet.  

Giro555 en Pakistan
Giro555 volgt de situatie in Pakistan op de voet. Om succesvol een nationale Giro555-actie te kunnen voeren en de opbrengst daarvan verantwoord te kunnen besteden, wordt er gekeken naar onder meer de toegankelijkheid van het rampgebied om adequaat hulp te kunnen verlenen, is er voldoende geefbereidheid om te doneren in Nederland, en is er voldoende aandacht voor deze ramp in Pakistan onder het Nederlands publiek. Uiteraard worden de criteria om in actie te komen namens Giro555 nauwlettend in de gaten gehouden. 

Steun de hulp in Pakistan via hulporganisaties achter Giro555
De meeste hulporganisatie achter Giro555 zijn al volop actief in Pakistan met het verlenen van noodhulp. Lees op de websites van de hulporganisaties wat zij doen in Pakistan en hoe je deze hulpverlening kunt steunen:

CARE biedt tenten, noodhulppakketten, klamboes, menstruatieproducten en pannen, met speciale aandacht voor vrouwen en meisjes.

Cordaid helpt tien- tot twaalfduizend gezinnen met onder meer tenten, noodwoningen, voedsel, drinkwater, medische zorg en sanitaire voorzieningen.

Kerk in Actie biedt voedselhulp aan 1700 gezinnen en voorziet inwoners van getroffen dorpen van voer voor hun vee.

Oxfam biedt nu vooral voedselhulp, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen en werkt daarna aan de wederopbouw van het land.

Het Rode Kruis is in 23 districten actief om mensen te evacueren en onder andere medische hulp, waterzuiveringssystemen, jerrycans en hygienekits te bieden.

Save the Children heeft inmiddels toegang tot alle getroffen districten en helpt ruim 28.000 mensen, waaronder ruim 13.000 kinderen, met onder meer voedselpakketten, tenten, keukenartikelen, tijdelijk onderwijs en psychosociale hulp.

Stichting Vluchteling ondersteunt ruim 23.000 mensen in twee districten in de Khyber Pakhtunkhwa-provincie met levensreddende medische zorg en directe cashhulp om in acute noden (o.a. voedsel, huisvesting) te voorzien.

UNICEF helpt met veilig drinkwater, levensreddende medische benodigdheden, therapeutische voeding, hygiënekits, tijdelijke leercentra en bescherming en psychosociale hulp voor kinderen.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.