ICCO Kerk in Actie

ICCO en Kerk in Actie werken samen met lokale partners en het internationale ACT netwerk aan noodhulp en wederopbouw van de getroffen gebieden op de Filipijnen.

Noord Negros
800 boerenfamilies in Noord Negros ontvangen van ICCO en Kerk in Actie 16.000 bananenbomen en 1.500 kokosbomen. Daarnaast wordt er 20 ton rijst, 10 ton mais en zaden voor 1.000 groentetuinen verstrekt. Hiermee willen ICCO en Kerk in Actie de boeren helpen om zo snel mogelijk hun werk op te pakken, hun akkers te zaaien en er voor te zorgen dat ze zelf weer eten verbouwen en geld verdienen. Ook krijgen de families keukenspullen, zeep en hygiënepakketten.

In de eerste week van december hebben we op het eiland Negros aan 226 families ook hulpgoederen en bouwmaterialen uitgedeeld, via Filipijnse partnerorganisaties. De voedselpakketten bestonden uit rijst, sardines en noodles. Daarbij hebben we spijkers en platen voor daken uitgedeeld. Er worden totaal in de eerste twee weken van december 800 voedselpakketten uitgedeeld.

Met cash for work projecten herstellen 250 boeren beschadigde boerderijen in hun directe omgeving. De boeren verdienen hiermee een aanvullend inkomen van 3,50 euro per dag.

Verder worden er crisisplannen opgesteld met 27 gemeenschappen in Noord- Negros en Aklan. Met lokale gemeenschappen en lokale overheden wordt op dorpsniveau gekeken hoe risico’s bij eventuele volgende rampen beperkt kunnen worden.

Negros & Iloilo
3750 getroffen gezinnen in 10 barangays in vier gemeenten in de twee zwaarst getroffen provincies voorzien van voedselhulp packs;
100 boeren met 200 hectare grond zijn voorzien van elementaire landbouwmiddelen;
600 vissers zijn voorzien van 1 vrachtschip, 75 kleine vissersboten met vistuigen
1 organische meststof (ongedierte-cultuur) productie-installatie gereconstrueerd en gerestaureerd;

Leyte
ICCO & Kerk in Actie zijn de mogelijkheden aan het verkennen om juridische ondersteuning te bieden aan de slachtoffers van de tyfoon in Leyte, zodat ze aanspraak kunnen maken op verzekeringen, sociale zekerheid, enz.

Ook worden er gesprekken gevoerd met een aantal lokale partners over hoe de noodhulp en wederopbouw verloopt en kan worden uitgebreid naar meer gebieden. De opschaling zal van kracht worden in de komende periode.

Voor verschillende onderdak en levensonderhoud programma’s (met Cash for Work componenten) zijn maatregelen genomen om uitvoering te waarborgen in de komende periode.

Panay
In Aklan op Panay worden 1878 huizen hersteld en opnieuw gebouwd in de plaats Madalag.  In samenwerking met lokale partnerorganisatie en met de bewoners krijgen 3.564 huishoudens noodonderkomens. Ook worden er 180.000 zaden en plantjes uitgedeeld.  ICCO en Kerk in Actie richten zich op het herstel van 60 hectare bos. Er worden vier ondernemingen opgericht om duurzaam gebruik van gemeenschapsbos te bevorderen. Met een cash for work project ontvangen boeren 0,25 cent per geplante boom.

Op Panay ontvingen 950 gezinnen in de provincie Iloilo noodhulppakketten, met daarin  5 kilo rijst, fleswater, vis, olie, zout, oplosmelk, zeep.  Op Negros kregen 250 boerenfamilies een pakket bestaande uit tinnen dakplaten, spijkers, hout en rijst en andere etenswaren.

Uitdagingen:
Er bereiken onze partners steeds meer berichten over problemen met landrechten. Getroffen mensen die vluchtten hebben moeite om terug te keren naar waar ze woonden, omdat investeerders van de situatie gebruik proberen te maken en het land in gebruik willen nemen.

 

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.