Organisaties achter Giro555 bieden hulp na cycloon Idai

Organisaties achter Giro555 bieden hulp in Mozambique, Zimbabwe en Malawi

Mozambique, Malawi en Zimbabwe zijn half maart zwaar getroffen door cycloon Idai. De dodelijke storm bereikte Mozambique als eerste, waarbij de stad Beira en de omliggende dorpen het meest te verduren kregen. Vanuit Mozambique raasde de storm door naar Zimbabwe en Malawi. Hevige regenval en harde wind hebben in het hele gebied een grote verwoesting achter gelaten.

Het is moeilijk vast te stellen hoe groot de gevolgen van deze ramp zijn. Communicatie met de zwaarst getroffen gebieden blijft moeizaam. Nog altijd is een deel van de wegen onbegaanbaar en zijn sommige gebieden moeilijk bereikbaar. Eind maart staat het officiële dodental op 501 en het aantal huizen dat geheel of gedeeltelijk is verwoest op bijna 100.000. Deze aantallen zullen naar verwachting verder oplopen nu steeds meer gebieden bereikbaar zijn en er meer informatie beschikbaar komt.

De ravage in de getroffen gebieden is enorm en er is grote behoefte aan onderdak, voedsel, drinkwater en medische zorg. Ook is cholera uitgebroken: begin april zijn meer dan 1.400 gevallen van cholera gemeld. Ook zijn er 276 gevallen van malaria gemeld. Mensen leven in overstroomde gebieden en door het stilstaande water kunnen ziektes als diarree, hepatitis, cholera en malaria zich razendsnel verspreiden.

Vanaf de eerste berichten monitort Giro555 samen met de deelnemende hulporganisaties de ramp en de aandacht daarvoor. Op het moment dat meer bekend werd over de mogelijke omvang van de ramp, stond het nieuws in Nederland in het teken van de aanslag in Utrecht en de verkiezingen. Hierdoor was in die periode weinig aandacht voor de ramp in Mozambique, Malawi en Zimbabwe. In die week zijn een groot aantal van de hulporganisaties achter Giro555 overgegaan tot het vragen van aandacht en steun voor deze ramp. Giro555 steunt deze acties van harte.

Met de opbrengst van deze acties bieden de hulporganisaties achter Giro555, veelal samen met lokale partnerorganisaties, noodhulp waaronder schoon drinkwater, voedsel en zeilen voor tijdelijk onderdak. Ook delen zij hygiënepakketten uit met onder meer zeep, muskietennetten, emmers en waterzuiveringstabletten. Verder worden noodwatervoorzieningen opgezet en vaccinatieprogramma’s tegen cholera opgestart. Ook helpen de hulporganisaties bij het herstel en bouwen van latrines en huizen.

Lees op hun websites wat de organisaties doen en hoe u de hulpverlening van deze organisaties kunt steunen:

Carehttps://www.carenederland.org/idai-dodelijkste-cycloon-ooit-treft-zuidelijk-afrika/

Cordaid: https://www.cordaid.org/nl/nieuws/hulp-aan-slachtoffers-cycloon-idai-in-zuidelijk-afrika/

ICCO/KIA: https://www.kerkinactie.nl/actueel/2019/03/cycloon-idai-mogelijk-grootste-natuurramp-ooit

Nederlandse Rode Kruis: https://www.rodekruis.nl/dossiers/cycloon-idai-mozambique/

Oxfam Novib: https://www.oxfamnovib.nl/nieuws/noodsituatie-mozambique-door-cycloon-idai

Plan International Nederland: https://www.planinternational.nl/actueel/orkaan-idai-treft-zuidoost-afrika

Save the Children: https://actie.savethechildren.nl/donatie_cycloon_mozambique

UNICEF: https://www.unicef.nl/doneren/help-kinderen-in-mozambique

World Vision: https://www.worldvision.nl/nl/doneer-voor-noodhulp-op-mozambique

Laatste update: 3 april

 

 

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.