Help slachtoffers Filipijnen

‘Ik kan weer naar school’

Lerares Myra voor de klas in een van de zes geïmproviseerde lokalen van basisschool San Roque. Foto: Unicef

“Onze school had 17 klaslokalen”, vertelt Myra, een lerares in San Roque. “Na de tyfoon stond er nog maar één overeind. Negen leerlingen hebben het natuurgeweld niet overleefd.” Het leven na deze traumatische ervaring is moeilijk: veel mensen leven in zelfgemaakte huizen, tenten of opvangcentra. Weer naar school kunnen, betekent de hervatting van de dagelijkse routine en het begin van herstel. Samen met de Filipijnse overheid hebben UNICEF en andere hulporganisaties de campagne ‘Balik Eskwela’ (Terug naar School) opgestart. In december is UNICEF begonnen met het opzetten van 3.000 tijdelijke scholen, het leveren van leer- en speelmaterialen voor 500.000 kinderen en het aanleggen van water- en sanitaire voorzieningen voor 1.000 scholen. De basisschool van San Roque bestaat nu uit twee tenten met zes geïmproviseerde klaslokalen, maar de 13-jarige Michel is dolblij dat hij weer naar school kan. “Je maakt er vrienden en het helpt je om een baan te vinden.”

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.