Stop de ebola-ramp

‘Ik kom het lichaam van uw dierbare ophalen’: het draaiboek van de begrafenisteams

Wat zeg je tegen nabestaanden van ebola-slachtoffers? Begrafenisteams zijn vaak als eerste ter plaatse in het huis van getroffen families. Aan hun de taak om de lichamen uit de huizen te dragen en ze naar veilige begraafplaatsen te brengen.

De teams moeten, gehuld in beschermende kleding en grote maskers, de families geruststellen en zorgen dat ze het lichaam niet meer aanraken. Er bestaan veel mythes in West-Afrika over ebola-hulpverleners: ‘Waar brengen ze mijn dierbare naartoe? Waarom mag ik niet afscheid nemen zoals ik wil?’

Het Centre for Disease Control and Prevention schreef een script om het loodzware werk van de begrafenisteams te ondersteunen. ‘Ik hoor bij het team dat u uw dierbare veilig gaat begraven…’ Lees wat duizenden families in het ebola-rampgebied horen als hun dierbare overlijdt:


Een begrafenisteam aan het werk in Liberia. Foto: IFRC Africa

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.