“Ik stond doodsangsten uit”

Lynette Lim, Communicatie Manager Azie van Save the Children, was in Tacloban, een van de zwaarst getroffen gebieden door tyfoon Haiyan in de Filipijnen. Zij vertelt hoe zij de storm heeft ervaren.

“Het begon om half zes ‘s ochtends. In het begin leek het mee te vallen. Na een uur gebeuk van regen en storm, wist ik dat er iets vreselijks over ons heen trok.

We hielden ons schuil in het gebouw van de ‘Department of Education’. Alle vier de kanten van het gebouw schudde op de grondvesten. Toen de ramen van ons vertrek braken, trok ik met zes andere Save the Children medewerkers naar de volgende ruimte. Ook die kamer moesten we ontvluchten, totdat we in onze uiteindelijke veilige ruimte bevonden.

Terwijl we daar wachtten totdat de storm was uitgeraasd, waren we in gedachten bij alle kinderen die zich buiten bevonden. Hoe moest het voor hen zijn? In hun schamele onderkomens, met het onophoudelijke gedreun van regen op het dak, zinken daken die de lucht in vlogen terwijl bomen en ander puin door de lucht vloog?

Op het hoogtepunt van de storm stond ik ook zelf doodsangsten uit.  Een boom stond op het punt om door het raam van onze schuilplaats te vallen. Ik dacht bij mezelf: als de boom u op ons valt en het dak het begeeft, dan zijn we er geweest.

We stuurden sms’jes naar onze collega’s en hielden interviews met internationale media. Van het een op het andere moment was alle verbinding verbroken. Vervolgens stopte ook het radiosignaal.

Zo voelt het dus om afgesloten te zijn van de buitenwereld.

Toen de tyfoon voorbij was geraasd, keken we voorzichtig uit het raam. Alles om ons heen was weggeslagen. Het deed me denken aan de verwoesting van tornado die eerder dit jaar over Oklahoma was geraasd, maar dan met de aanvulling van metershoge vloed.

Terwijl ik dit om half 1 ‘s middags schrijf, is er nog steeds geen communicatie mogelijk. Het kan niet anders, dan dat deze tyfoon dood en verwoesting heeft gezaaid.

De storm heeft ons inmiddels gepasseerd, maar is nu op weg naar Bohol, waar duizenden kinderen in tijdelijke onderkomens zoals tenten en krotten, leven na de aardbeving van afgelopen maand. Een zeer onveilige situatie met een storm van deze omvang op komst.

De komende dagen gaan we vaststellen wat de schade is van de storm en wat er nodig is voor de slachtoffers. U kunt er van op aan dat Save the Children dag en nacht door zal werken om de kinderen en hun families in de zwaar getroffen gebieden te bereiken.”

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.