Nederland
helpt
Nepal

Iljitsj Wemerman: “Er is behoefte aan alles”

Iljitsj Wemerman is noodhulpverlener bij CARE en nu tijdelijk uitgezonden naar Nepal om ondersteuning te bieden aan de internationale CARE hulpoperatie.

Het is mijn eerste dag in Nepal, ik ben gister hier aangekomen. Hectiek alom op het kantoor in Kathmandu. Iedereen rent, werkt van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat en er is nauwelijks tijd om iets te eten tussendoor. Vandaag heb ik het team leren kennen, en voorbesprekingen gehad. Ik zal de noodhulp gaan coördineren die we in Sindhupalchok gaan geven, één van de zwaarst getroffen gebieden in het afgelegen noorden van Nepal.

Mijn voornaamste doelstelling is zorgen dat daar een CARE base komt. Ik ga hiervoor mensen aannemen, een structuur opzetten en zorgen dat de noodhulpverlening ook in dit gebied zo snel mogelijk op gang komt. Ook ga ik de dorpen in kaart brengen waar we gaan werken en zorgen dat de noodhulppakketten die per helikopter of per vrachtwagen aankomen zo snel mogelijk worden verdeeld aan de slachtoffers van de aardbeving. Tegelijkertijd stem ik dit af met de districtsautoriteiten en coördineer ik welke hulp CARE gaat verlenen met de verschillende NGOs in dat gebied.

Momenteel zijn er drie lokale medewerkers van CARE. Er heeft vandaag een eerste distributie van noodhulpgoederen plaatsgevonden met een helikopter . Ik zou eerst ook met de helikopter gaan, maar op het laatste moment is besloten dat ik met de auto ga omdat de weg is vrijgegeven. Ik zal in mijn eigen tent moeten slapen, ik heb een waterfilter voor schoon drinkwater uit de rivier, ik neem gedroogd voedsel mee en ik heb een satelliet internet verbinding gekregen met extra grote oplaad batterijen. Er is alleen vooralsnog geen stroom in het gebied. Dat wordt mijn eerste prioriteit. Ik heb ook een grote stapel Nepalese bankbiljetten meegekregen die mijn rugzak er niet lichter op maakt.

De dorpen schijnen voor het grootste gedeelte verwoest te zijn. Er is behoefte aan alles en zeker nu het regenseizoen voor de deur staat is er haast geboden. Ook zal ik waarschijnlijk grote stukken moeten lopen van het ene naar het andere afgelegen dorp. Ik ben moe na een lange dag van voorbereiden, maar kan niet wachten tot morgen.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.