Nederland
helpt
Nepal

Iljitsj Wemerman: De verwoesting was al onvoorstelbaar maar is nu totaal

Het gaat goed met mij en het team hier in Nepal. Ik was vorige week in Bhotang tijdens de ’tweede’ aardbeving, erg afgelegen dorpje hoog in de bergen. Nog nooit zoiets meegemaakt. De grond begon hevig te schudden, rotsen kwamen naar beneden en huizen heb ik voor mijn neus zien instorten. Iedereen begon te rennen, te schreeuwen en te huilen. Na een paar seconden van desori├źntatie zijn we naar een open plek gerend. Er waren hele heftige naschokken die voor mijn gevoel heel lang duurde. De verwoesting hier in dit district is echt niet voor te stellen. Het is echt verschrikkelijk voor de mensen hier. Alle telefoon lijnen hielden er meteen mee op.

Doordat ik een satelliet telefoon bij me had heb ik een helikopter kunnen regelen via CARE voor een MEDEVAC voor een zwaar gewonde vrouw, Nima Dolma Tamang, 38 jaar. Zij had een gebroken heup en inwendige bloedingen door stenen die tijdens de beving naar beneden vielen. Ze ligt nu gelukkig in stabiele toestand in Kathmandu ziekenhuis, maar had het anders niet overleefd.

Foto: CARE / Bishnu Nepali

Doordat er meteen landslides ontstonden werd de weg terug compleet onbegaanbaar. Ik heb dus met team de nacht moeten doorbrengen in het dorp. Vandaag hebben we de auto achtergelaten in het dorp en zijn naar beneden gelopen. Verwoesting was al onvoorstelbaar maar is nu totaal. Er staat geen huis meer overeind. Het district waar ik zit is het zwaarst getroffen gebied. Na uren lopen zijn we beneden opgehaald door een ander CARE team die ons heeft terug gebracht naar Milemchi. Ben nu extreem druk maar laat snel meer van me horen.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.