In de greep van Tomas
Deze afgelopen week stond in het teken van de naderende orkaan Tomas, waar ik vorige week al kort over schreef. Gedurende de week werd duidelijk dat Tomas Haïti op vrijdag 5 november zou raken. De vraag die iedereen bezighield: ‘hoe erg zou het worden?’. De beelden en informatie over de schade, die op Curaçao was aangericht beloofden niet veel goeds.
De naderende orkaan was bepalend voor het verloop van de week. Zo ging ik halverwege de week voor een gepland 2-daags bezoek naar het veldkantoor in Léogâne. Hier waren de voorbereidingen op en de planning voor de hulpverlening t.a.v. het passeren van Tomas in volle gang. Op donderdag werd de volledige staf ingelicht over het noodplan dat in werking zou treden. Vervolgens werd het kantoor eerder gesloten, zodat mensen naar huis konden om daar de laatste voorbereiding te treffen. Ik vertrok, eerder dan gepland, met een aantal collega’s naar Port-au-Prince terwijl de regen al met bakken uit de hemel viel.
Ook in de guesthouse waren extra voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo hadden we een krat gekregen met daarin o.a. een zaklantaarn, olielampen, kaarsen en pakken bakmeel zodat we zelf wat te eten konden maken. Verder hingen alle telefoons, laptops en andere elektrische apparaten aan de laders met het oog op mogelijke stroomuitval. Ook hadden we 2 radio’s in huis om contact te onderhouden met collega’s voor het geval het mobiele telefoonnetwerk zou uitvallen. Terwijl het buiten hard regende hing er binnen een aparte sfeer. We waren in stille afwachting van hetgeen er wel of niet komen zou.
Op vrijdag was het kantoor gesloten en werkten we vanuit de guesthouse waar we het nieuws op de voet volgden. Gedurende de dag werd het duidelijk dat Tomas gelukkig de koers had verlegd en het oog van de orkaan niet recht over Haïti kwam. Hierdoor had vooral het westen van het land last gehad van de storm. Wel is er in het hele land veel regen gevallen, wat voor de nodige problemen en overstromingen heeft gezorgd.
In het weekend hebben we de noden kunnen inventariseren van de mensen op de locaties waar Save the Children werkt. Vervolgens hebben we op een aantal locaties o.a. dekens, zeep, handdoeken en jerry cans uitgedeeld. De hulpverlening komt goed op gang.
Al met al het had de impact van Tomas veel erger kunnen zijn….. Gelukkig is Haïti dat bespaard gebleven. Dit maakt, dat we onze aandacht goed kunnen richten op de andere directe bedreiging, zeker na alle regen, voor de inwoners van Haïti: cholera.