Stop de ebola-ramp

In quarantaine in Sierra Leone: hoe ziet dat eruit?

21 dagen je huis niet verlaten. Dat is de regel in Sierra Leone als een huisgenoot aan ebola bezwijkt. De maatregel is nodig om verspreiding van het virus tegen te gaan, maar zorgt ook voor onrust. Giro555 actievoorzitter Henri van Eeghen bezocht families in quarantaine: “Sommige gezinnen hebben al zes dagen amper iets gegeten.”

Foto: In het dorp Kontha Bana bij Lunsar stad kregen de afgelopen weken 10 bewoners het ebolavirus. 16 dagen geleden overleed een man in dit huis. Gelijk werd een rood-wit lintje om het huis gespannen. Voor de nabestaanden, vier vrouwen en zeven kinderen, betekende dit het begin van hun quarantaine. Zij hebben niet alleen het verlies van hun dierbare te verwerken. Broodwinners blijven nu thuis en kinderen gaan niet meer naar school. De grootste angst tijdens 21 lange dagen wachten: “Heb ik koorts? Worden mijn kinderen ook ziek?”

Foto: Het ziekenhuis in Lunsar is gesloten na zeven ebola-gevallen onder het medisch personeel. Gezonde verpleegsters werken onvermoeibaar door. Ze bezoeken de afgelegen gebieden om reguliere gezondheidszorg te leveren, maar bezoeken ook iedere dag de gezinnen die in quarantaine leven. Op het terrein van het ziekenhuis is ondertussen een speciaal ebola-centrum gebouwd. Zodra gespecialiseerd personeel arriveert, gaat het ziekenhuis weer open. De directeur van het ziekenhuis denkt dat dit nog een week zal duren.

Foto: De verpleegsters hebben een lijst gemaakt met ebola-symptomen. Iemand met koorts krijgt eerst malariatabletten; de andere grote koortsverwekker in Sierra Leone. Als de kuur na een dag niet aanslaat, worden drastische maatregelen genomen. Een ambulance brengt je dan naar het dichtstbijzijnde ‘ebola-isolatiecentrum’. Dit gezin is vooralsnog koortsvrij. Als dat zo blijft mogen ze over vijf dagen weer vrij bewegen.

Foto’s: Een familie en hun pasgeboren baby in een sloppenwijk in Aberdeen. Het touw markeert de geïmproviseerde quarantaine. Van Eeghen zag 16 afgezette huizen in de wijk. Kortgeleden was het daar nog een drukte van belang. Aberdeen kent ook luxe wijken waar normaal expats en toeristen komen om te ontspannen.  Nu staat het leven stil. “Families in quarantaine vertelden mij dat ze al zes dagen amper iets hebben gegeten”, zegt van Eeghen.

Foto: Een politieagent (links) houdt de wacht bij een quarantaine-huis in Aberdeen. Hij moet ervoor zorgen dat de familie achter het touw blijft. Van Eeghen zag hoe moeilijk dat in de praktijk is: “Kinderen lopen gewoon onder het touwtje door.” Ook volgens het Wereldvoedselprogramma (WFP) is de quarantaineregel vooral in de afgelegen gebieden moeilijk te handhaven. “Er zijn simpelweg niet genoeg politieagenten om bij ieder afgezet huis te plaatsen”, zegt Djaounsede Pardon, woordvoerder van het WFP.

Volgens van Eeghen zijn families in quarantaine in West-Afrika afhankelijk van voedselhulp. “Ik zag hoe de bewoners van Khonta Bana wachten tot de verpleegsters langskomen met voedsel. Save the Children, één van de hulporganisaties achter Giro555, stuurt vrijwilligers naar de sloppenwijk in Aberdeen. Maar ook dorpsgenoten, buren en familie springen bij waar ze kunnen.”

Stop de ebola-ramp. Geef nu!

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.