Samen in actie
voor Beiroet

Inwoners Beiroet onder de indruk van Nederlandse betrokkenheid

Een week geleden, op vrijdag 14 augustus, vond de Nationale Actiedag plaats om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet. Aan het eind van die dag stond de teller op 11,5 miljoen euro, inmiddels is dat bedrag verder opgelopen tot bijna 13 miljoen euro. Volgens Giro555-verslaggever Marcel van der Steen, die afgelopen woensdag teruggekeerde uit het rampgebied, is de Nederlandse vrijgevigheid in Beiroet niet onopgemerkt gebleven.

“De inwoners van Beiroet zijn heel erg onder de indruk van het bedrag dat in Nederland is opgehaald”, vertelt Marcel. “Het nieuws dat deze actie in Nederland heeft plaatsgevonden is in Beiroet, vooral via social media, echt binnengekomen. Ze voelen zich gezien. Het betekent veel voor ze dat Nederland, als klein land, oog heeft voor hun leed en zoveel geld heeft opgehaald.”

Met de actieopbrengst bieden de samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 slachtoffers naast voedsel, medische hulp en onderdak ook psychosociale steun. Ook delen zij hygiënekits uit met daarin o.a. zeep, mondkapjes en desinfecterende gel, en vindt ondersteuning plaats bij het opruimen van puin en het beveiligen van gebouwen en huizen. Zo worden er zogenaamde ‘afdichtingskits’ uitgedeeld, zodat bewoners hun deuren en ramen kunnen afsluiten. Kinderen krijgen psychosociale hulp en ontvangen onderwijspakketten zodat ze, ondanks de vele verwoeste scholen, kunnen leren. Scholen en gezondheidscentra krijgen hulp bij de wederopbouw. Drinkwaterfaciliteiten worden hersteld. Ook vinden er cash transfers plaats, waardoor inwoners van Beiroet financieel tegemoet worden gekomen en zo de lokale economie weer op gang komt. De hulporganisaties achter Giro555 zijn al jaren zelf, of via lokale partners, in het land aanwezig en kunnen hierdoor gericht en snel hulp bieden. Doneren voor hulp aan de getroffenen in Beiroet kan nog tot 31 oktober.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.