Nederland
helpt
Sulawesi

Iris van Deinse namens Giro555 in het rampgebied

Het hele dorp Petobo met haar bijna 500 inwoners is weggevaagd. De lichamen van 14 mensen zijn inmiddels gevonden, naar de rest wordt gezocht. Iris van Deinse is namens Giro555 met Indonesische Rode Kruis-hulpverleners ter plaatse om hulp te bieden na de aardbeving en tsunami die 28 september Sulawesi trof.

Overal verwoesting en tragedie
Petobo lag op de grens van Palu en Sigi. Iris van Deinse vertelt: “Hulpverleners banen zich een weg door puin en over zwaar beschadigde wegen om nieuwe gebieden te bereiken. Ze proberen de overlevenden te helpen. Ze vinden overal verwoesting en tragedie. We doen er alles aan om slachtoffers in de zwaarst getroffen gebieden te behandelen en hen van schoon water en andere noodhulpgoederen te voorzien. De overlevenden van deze ramp hebben geliefden, huizen en bestaansmiddelen verloren. We kunnen hen niet ook hun hoop laten verliezen.”

 

Hulpgoederen onderweg
De toegang wordt belemmerd door kapotte wegen en bruggen in de getroffen gebieden. Om de hulpverlening te versnellen, heeft Rode Kruis Indonesia vijf magazijnen leeggemaakt en apparatuur en goederen ingeladen op drie schepen, waarvan de eerste naar verwachting 4 oktober 2018 zal aankomen. Op de schepen vervoeren hulpverleners zeven watertrucks, vijf veldkeukens, 947 babykits, 10.000 muskietennetten, 650 matrassen, 3.700 hygiënesets, 12 tenten en 300 body bags (voor de doden).

Gezondheidsklinieken opgezet
Medische teams hebben mobiele gezondheidsklinieken opgezet in Palu, Donggala en Sigi, waar artsen voornamelijk vrouwen en kinderen behandelen die open wonden, gebroken botten en blauwe plekken hebben. Dokters melden een toename van het aantal gevallen van diarree, maagproblemen en griep die verband houden met overlevenden die op straat slapen zonder toegang tot schoon water.

 

 Nederland helpt Sulawesi. Doe mee!

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.