Samen in actie
voor Beiroet

‘Is het weer oorlog, mama?’

Veel kinderen zijn enorm geschrokken door de explosie. Sommigen slapen slecht, schrikken snel of praten nauwelijks meer. Hulporganisaties achter Giro555 ondersteunen kinderen, en hun ouders, met psychologische hulp om hun ervaringen te kunnen verwerken en om te kunnen gaan met trauma’s.

Omar slaapt weer door
“Is het weer oorlog, mama?” Het was het eerste dat de vijfjarige Omar aan zijn moeder vroeg toen ze buiten op straat stonden. De Syrische Nahla greep na de gigantische klap in een reflex haar kind en rende de deur uit. 

Omar met zijn moeder Nahla

Omar was op het balkon aan het spelen toen het gebeurde. Nahla zag zwarte rook en probeerde Omar nog op tijd binnen te krijgen, maar ze was te laat. Ze werden naar binnen geblazen. Overal glas, de deur in de andere hoek van de kamer. Eenmaal op straat kon ze pas goed zien hoe Omar eraan toe was. Hij had glas in z’n benen. Overal bloed. Ze moest haar man bellen, aan het werk vlakbij de haven. Maar ze had haar telefoon binnen laten liggen. En teruggaan kon niet, durfde ze ook niet. 
“Iedereen op straat schreeuwde”, vertelt ze een jaar later. “Het was alsof we terug waren in Syrië, waar mensen bijna dagelijks voor onze ogen werden gedood.” Nu gaat het weer redelijk met hen, onder andere dankzij de steun van de hulporganisaties achter Giro555. Haar man overleefde de klap ook. Hij vond pas uren later zijn vrouw op straat. Hun zoontje Omar krijgt psychotherapie. En dat helpt steeds beter. Hij slaapt weer door, en schrikt minder van harde geluiden. 
“Nee”, zei Nahla eenmaal buiten op straat tegen Omar. “Het is niet weer oorlog, dit is alleen maar een nachtmerrie.” 

Daniel

Hulp kwam op het juiste moment
Eerst dacht de zwangere Berivan (28) dat het een aardbeving was, toen leken het straaljagers, en uiteindelijk een gigantische wind. Chaos overal. Naar buiten moest ze, de vijfjarige Daniel (zie foto) achter zich aanslepend. Buiten, waar nog meer chaos heerste, kreeg Berivan spontaan een miskraam. Ze wist direct wat er gebeurde, maar tijd om erbij stil te staan had ze niet. En wat er precies was gebeurd, wist ze ook niet. Was het een bombardement op hun gebouw? Waren het Israëlische vliegtuigen? Pas twee uur later zag ze op een tv de eerste beelden vanuit de haven, de gigantische paddenstoel als in een rampenfilm. 
Snel na de ramp kwam de hulp op gang. Studenten die hielpen bij het opruimen van de grootste rotzooi, glas overal. Lokale hulporganisaties, gesteund door onder meer Giro555, die hun huis weer langzaam tot een veilige plek maakten en bijvoorbeeld voor nieuwe ramen zorgden. Maar ook voedselpakketten, hygiënekits en mondkapjes en handgel uitdeelden. 
Berivan maakt zich nog steeds zorgen om Daniel. Hij krijgt psychotherapie, net als zijzelf zes maanden lang. De hulp kwam op het juiste moment, zegt ze. Want ze had niet alleen een gigantische explosie overleefd, ze had ook op hetzelfde moment een kind gered en een kind verloren. 

Ghina

Ghina kan steeds vaker lachen
Ghina (4) stond in de deuropening toen de explosie plaatvond. De deur sloeg kapot. De ramen vielen in duizend stukjes uiteen. Het glas vloog haar om de oren. Zelf klapte het vierjarige meisje tegen de grond. Wonder boven wonder kwam ze er met wat kleine verwondingen vanaf. Maar sinds de explosie in de haven van Beiroet, is ze bang en schrikachtig. Dat vertelt haar moeder, Khawla (42), met wie ze samen thuis was in hun huis in de wijk Burj Hamoud. Haar vader was op zijn werk, nog dichter bij de explosie. Die kwam pas uren later thuis, gewond en lijkbleek. Er hoeft maar een deur dicht te vallen of Ghina kijkt verschrikt om zich heen. Soms moet ze huilen, vertelt haar moeder Khawla. Vooral ’s nachts, als ze nachtmerries heeft. 
Ook voor Khawla is er genoeg reden om wakker te liggen. Haar man verloor zijn baan na de explosie. De economische crisis, de gierende inflatie en de coronapandemie kwamen daar bovenop. Direct na de ramp kregen ze voedsel en hygiënekits. Maar ze verdienen liever zelf hun geld, vertelt ze. 
De vierjarige Ghina kreeg dankzij Giro555 therapie om haar grotemensentrauma te verwerken. Langzaam begint ze weer wat meer te praten. Een jaar later hoort Khawla haar dochter gelukkig weer steeds vaker lachen. 

[Foto’s en tekst: Marcel van der Steen]

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.