Droogte Hoorn van Afrika

Jaar lang hulp dankzij royale actieopbrengst Hoorn van Afrika

Aanhoudende droogte, mislukte oogsten en conflicten veroorzaakten vorig jaar zomer een voedselcrisis in de Hoorn van Afrika. Op 11 juli 2011 openden we Giro 555 voor hulp aan de slachtoffers. Deze actie bracht het geweldige bedrag op van 25 miljoen euro. Deze actieopbrengst is binnen een jaar volledig besteed aan onder meer voedselhulp, medische zorg, water- en sanitaire voorzieningen en onderdak in Somalië, Ethiopië en Kenia. Dankzij alle gulle giften hebben we heel veel mensen kunnen helpen.

In najaar eindverslag over geboden hulp
De actieopbrengst is verdeeld onder de negen hulporganisaties die meededen aan de actie. Sommige organisaties hebben hulp verleend via eigen veldkantoren, anderen via hun internationale koepelorganisatie of samen met lokale partnerorganisaties. Deze uitvoerende organisaties brengen binnenkort verslag uit over de hulp die zij hebben geboden. De Samenwerkende Hulporganisaties brengen op basis van al deze verslagen eind november 2012 een eindrapportage uit over alle hulp die met de actieopbrengst is verleend.

Hulp voor zoveel mogelijk mensen
Daar zal onder meer te lezen zijn, dat conflicten en geweld de hulpverlening het afgelopen jaar belemmerden. Ook de droge, harde ondergrond vormden een hindernis, vooral bij constructiewerkzaamheden aan water- en sanitaire voorzieningen. Samen met hun partnerorganisaties en lokale gemeenschappen hebben SHO-deelnemers voortdurend alternatieven gezocht om toch zoveel mogelijk mensen hulp te bieden. Lees hier over de successen en de uitdagingen van de hulpverlening. 

ZIJ KREGEN HULP

UNICEF

De dochter van de Ethiopische Berida Jateni, Firdoze Liben, is hier 10 maanden oud en ondervoed. Twee gezondheidswerkers van UNICEF bezoeken gezinnen met ondervoede kinderen en komen ook bij Berida langs. Ze vertellen haar over het voedselprogramma dat UNICEF steunt. Kinderen krijgen er aansterkende voeding om snel  weer op krachten te komen. Firdoze wordt in het programma opgenomen. Twee weken later is ze al wat aangekomen en het herstel zet zich door.

 Meer weten? Bekijk de website van UNICEF.

Stichting Vluchteling

Juli 2011. De Somalische Minhaj is 7 maanden oud en weegt 3,1 kilo als hij ernstig ondervoed aankomt in het Dadaab vluchtelingenkamp in Kenia.

 

 


 

November 2011. Minhaj weegt nu bijna 8 kilo en lijkt een heel ander kind. Dankzij 3 bloedtransfusies, het de voedingrijke noodvoeding Plumpy’nut en een tuberculosebehandeling via Stichting Vluchteling kwam Minhaj er weer boven op. Zijn moeder is de artsen erg dankbaar. “Ik ben heel blij met de behandeling die hij kreeg”, zegt ze, “ het gaat heel goed met hem.”

Meer weten? Bekijk de website van Stichting Vluchteling.

 

Foto (boven): Peter Biro/The IRC. Foto (onder): Edward Macharia/The IRC

ICCO & Kerk in Actie

Oorspronkelijk leefden Asha, haar man en haar vijf kinderen van hun geiten. Ze dronken de melk en zo nu en dan ruilden ze een geit voor wat graan. Nu zijn die tijden voorbij. “Vroeger hadden we een kudde van 100 geiten. De afgelopen drie jaar viel er bijna geen regen, waardoor veel geiten dood gingen. Nu hebben we nog maar vijf geiten over.”

Gelukkig is er een lichtpuntje. Afar Pastoralist Development Association (APDA) heeft met steun van ICCO & Kerk in Actie twee waterputten gebouwd. Als er niet genoeg regen valt, komen er mensen van APDA met vrachtauto’s om de putten aan te vullen. Zo’n 200 mensen uit de omgeving maken gebruik van het water, waaronder Asha.

Meer weten? Bekijk de websites van ICCO en Kerk in Actie.

Oxfam Novib

In  de zomer van 2011 arriveerden elke week meer dan 9.000 Somalische vluchtelingen in het Dadaab vluchtelingenkamp in het noordoosten van Kenia. Dit kamp ligt zo’n 100 kilometer van de grens tussen Kenia en Somalië. Ter vergelijking: in 2010 arriveerden per maand gemiddeld 6.000 tot 8.000 vluchtelingen. Oxfam Internationaal, waaronder Oxfam Novib, levert onder meer water, sanitaire voorzieningen, slaat bronnen en installeert waterpompen in het Dadaab-kamp.

Meer weten? Bekijk de website van Oxfam Novib.
Foto: Petterik Wiggers

Save the Children

Moeder Ifrah Mohammed woont met haar man en vijf kinderen in een van de zwaarst getroffen gebieden in Ethiopië. Door de droogte is veel vee omgekomen en heeft het gezin nauwelijks melk, vlees en inkomen. Save the Children startte in dit gebied een noodvoedingsprogramma.

Abdi-Fatah is 12 maanden oud als moeder Ifrah hem binnenbrengt in het behandelcentrum. Het jongetje weegt 4,5 kg, hoest al drie weken en moet overgegeven. Inmiddels is Abdi-Fatah in goede conditie: hij eet goed en speelt met zijn moeder. Doordat Ifrah voedingsadvies en een kindzorgtraining heeft gekregen begrijpt ze nu ook de oorzaak van de ondervoeding van haar kind en kan ze die in de toekomst voorkomen.

Meer weten? Bekijk de website van Save the Children.

Cordaid Mensen in Nood

Guyatu Guracha Wario (40) uit Borana, Ethiopië, is weduwe en moeder van 4 kinderen. Ze maakt dankbaar gebruik van het water dat hier geleverd wordt. Cordaid Mensen in Nood maakte tijdens de droogte in de Hoorn van Afrika water beschikbaar door water trucking. Daarbij wordt water met tankwagens aangevoerd en gebruikt om reservoirs te vullen. Cordaid Mensen in Nood hielp ruim een half miljoen mensen (en hun vee) aan water door het repareren van waterreservoirs, het installeren van watertanks en het uitdelen van water.

Om ervoor te zorgen dat mensen niet afhankelijk worden van noodhulp, ondersteunt Cordaid Mensen in Nood hen ook bij het nemen van voorzorgsmaatregelen tegen de droogte, zoals de aanleg van watervoorraden. Meer weten? Bezoek de website van Cordaid Mensen in Nood.

World Vision

De vijfjarige Abdi uit Ethiopië bevindt zich op het randje van de dood als hij wordt opgenomen op kinderafdeling van het Gode ziekenhuis, dat door World Vision wordt ondersteund. Dankzij de hulp die daar geboden wordt,  is Abdi inmiddels hersteld. Zijn moeder dankt World Vision en vertelt dat het een wonder is dat haar zoon nog leeft.

Meer weten? Bezoek de website van World Vision

 

Rode Kruis

Het Rode Kruis verleende onder andere hulp in het zuiden van Somalië. Het afgelopen jaar zijn in dit land duizenden ernstig ondervoede kinderen behandeld via speciale voedingsprogramma’s. Verder kregen honderdduizenden Somaliërs voedsel en water.

Meer weten? Bekijk de website van het Rode Kruis.

 


Tear

Tear bood hulp in Ethiopië en Somalië. In Ethiopië via de Wolaita Kale Heywet Church en in Somalië via de organisatie World Concern. In Somalië verstrekt Tear voedsel, noodhulppakketten en water.

Meer weten? Bekijk de website van Tear

 

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.