Jamil, twee keer overlevende, held voor altijd

“Blijf bij je zus” zijn de laatste woorden die Jamil zich herinnert van 4 augustus 2020. Hij schreeuwde niet, hij huilde niet. Jamil was in shock. Gedachten kwamen bij hem op: “Waren dit de laatste woorden die ik ooit zal horen? Is dit de laatste keer dat ik de hand van mijn zus vasthoud?” Deze 11-jarige overleefde kanker én de explosie in Beiroet.

Het was een gewone dag. Jamil en zijn jongere zus Sharifa waren thuis bij hun ouders in Al-Jisr, Beiroet. “We waren onze handen aan het wassen, toen ons huis plotseling schudde. We hoorden overal het geluid van brekend glas, sirenes en kreten”,  zegt Jamil. “Gelukkig waren we in de badkamer, de enige plek in ons huis die geen raam heeft”, voegt hij eraan toe. 

Rustig maar, alles komt goed 
De nasleep van de explosie was vreselijk. “Mijn zusje krijgt nog steeds een rilling als ze een hard geluid hoort”, legt Jamil uit. “Wanneer ze bang is, houd ik haar stevig vast en zeg ik haar dat alles goed komt.”

Problemen zijn als ballonnen
World Vision, een van de organisaties achter Giro555 biedt samen met een lokale partnerorganisatie getroffen families, zoals die van Jamil, psychosociale steun aan. “In de online psychosociale ondersteuningssessies leerde ik mijn gevoelens te uiten. Dat is fijn, want ik heb ik de afgelopen drie jaar heel veel meegemaakt. Ook leerde ik dat problemen als ballonnen zijn. Ze beginnen klein, ze kunnen groter worden, maar uiteindelijk vervagen ze”, zegt Jamil. “Ik zal me zeker inschrijven voor de komende sessies”, voegt hij eraan toe.

Een held voor altijd 
Naast Jamil volgden nog 569 kinderen de psychosociale ondersteuningssessies van World Vision. Deze sessie waren mogelijk dankzij de opbrengst van de Giro555-actie voor Beiroet. De sessies helpen kinderen sneller te herstellen. Jamils ​​vermogen om te vechten en weerstand te bieden aan kanker, maakte hem tot een overlever en held, voor altijd.  

Jamil and his younger sister Sharifa

Lees hier meer over de hulp die is geboden met de opbrengst van de Giro555-actie voor Beiroet.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.