Jhusmine: “Wat voor toekomst voor mijn pasgeboren kind?”

Jhusmine (19) woont aan de kust in de buurt van de stad Estancia, in de provincie Iloilo, samen met haar ouders en haar echtgenoot Adonis. Jhusmine was hoogzwanger toen de tyfoon voorbijraasde. Twee weken later werd haar zoontje geboren – hij heeft nog geen naam.

Adonis, haar echtgenoot, is een visser. Zijn boot is beschadigd en zijn netten spoelden weg. De familie woont in een zelfgemaakt hutje. Ze ontvingen een pakket met keukengereedschap van Save the Children.

Jhusmine vertelt:

“Ons huis stortte in op het moment dat we het ontvluchtten. Het hele huis. De deur ging kapot van het heen en weer klapperen. Het dak woei weg. En daarna viel er een kokosnootboom er bovenop.

Tijdens de tyfoon waren mijn ouders en ik in het huis. Mijn man was aan het werk. Mijn vader zei dat we naar het huis van Perta, de buurvrouw, moesten, omdat ons dak begon los te laten. Op het moment dat we weggingen stortte het huis in.

Onderweg naar Perta zagen we dat haar huis ook zwaar te lijden had en we waren bang dat er een boom op haar huis zou vallen. De hele tijd deed ik mijn best mijn zwangere buik te beschermen, om te voorkomen dat rondvliegende takken en zo er niet tegenaan zouden komen.

Toen we terugkwamen na de tyfoon en ons verwoeste huis zagen, moest ik huilen, want ik wist niet waar we zouden slapen en het was bijna tijd voor mij om te bevallen.  Ik was bang dat de bevalling ieder moment kon beginnen zonder dat ik een ruimte had waar ik veilig zou zijn. Daarom hebben we deze tijdelijke hut gebouwd, zodat ik in ieder geval ergens terecht kon. Mijn vader heeft hem gebouwd.

Ik maak me zorgen. Misschien zal het niet lukken om een nieuw huis te bouwen. Ik ben bang dat mijn zoon in deze tijdelijke hut zal opgroeien omdat we geen geld hebben voor bouwmaterialen.

We zijn blij met het keukengerei van Save the Children, want we kunnen deze spullen goed gebruiken. We hebben nu een pan om rijst in te koken, borden, bekers, lepels en vorken. En als het regent druipt het niet meer naar binnen dankzij het tentzeil.`

 

 

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.