Kabinet zegt extra steun ebola-bestrijding toe
Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking steunt een gezamenlijk initiatief van Nederlandse hulporganisaties voor extra inzet bij de bestrijding van ebola. De minister maakte dit bekend na haar bezoek gisteren aan Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone.

Met het geld dat beschikbaarwordt gesteld wordt onder meer het volgende gefinancierd:
- Trainingen voor leden van gezondheidszorgfaciliteiten in de gemeenschap;
- Plaatsen van faciliteiten om handen te wassen;
- Gezondheidsfaciliteiten worden voorzien van beschermende pakken voor de eerste screening;
- 24-uurs psycho-sociaal callcenters worden opgericht
Vijftig nieuwe gevallen per dag
Volgens officiële cijfers komen er per dag in Sierra Leone vijftig nieuwe ebola-gevallen bij. Maar de vrees bestaat dat het echte aantal besmettingen veel hoger ligt. Overheidsinstellingen functioneren vaak gebrekkig en zijn op eigen kracht niet in staat deze trend te keren. Het is van cruciaal belang dat de bevolking ervan wordt overtuigd dat nieuwe gevallen zo snel mogelijk moeten worden gemeld en dat wordt afgezien van traditionele rouwplechtigheden die tot nieuwe besmettingen kunnen leiden. ‘Een aanpak waarbij lokale- en buitenlandse hulpverleners zeer nauw samenwerken met de bevolking én hun vertrouwen weten te winnen, moet de negatieve spiraal kunnen doorbreken’, aldus Ploumen.
Volgens Ploumen is ook een lange termijn strategie belangrijk, om de getroffen landen te helpen er weer bovenop te komen èn om een nieuwe uitbraak te voorkomen. De bewindsvrouw heeft daarom besloten het Nederlandse bedrijfsleveninstrumentarium open te stellen voor Liberia en Guinee, naast Sierra Leone. Zo hoopt zij de economische ontwikkeling een impuls te geven. Daarnaast heeft zij het Netherlands Fellowship Programme opengesteld voor bursalen uit de drie getroffen landen, die hierdoor op maat gesneden trainingen kunnen volgen, gericht op het versterken van de lokale gezondheidssystemen.
Vierde donor binnen EU
Met de nieuwe bijdrage verhoogt het kabinet de bijdrage aan de bestrijding van de ebola epidemie tot meer dan 48 miljoen euro. Daarmee is Nederland de vierde donor binnen de Europese Unie. Overigens staat dit bedrag nog los van de inzet van het marineschip Karel Doorman, dat de afgelopen maanden tweemaal volgeladen met hulpgoederen naar Liberia, Sierra Leone en Guinee is gevaren. Het voorstel voor het gezamenlijke project is gedaan door Cordaid, Oxfam Novib, Care Nederland, Plan Nederland, Save the Children, Terre des Hommes en ZOA en nauw afgestemd op de hulpbehoefte zoals die door de VN is vastgesteld.
Nieuwsoverzicht