Stop de ebola-ramp

Kabinet zegt extra steun ebola-bestrijding toe

Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking steunt een gezamenlijk initiatief van Nederlandse hulporganisaties voor extra inzet bij de bestrijding van ebola. De minister maakte dit bekend na haar bezoek gisteren aan Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone.

Dit land is, samen met de buurlanden Liberia en Guinee, het zwaarst getroffen door de ebola-crisis die inmiddels aan bijna 8000 mensen het leven heeft gekost (20.000 besmettingen). Het gezamenlijke voorstel van de Nederlandse ngo’s omvat onder meer de training van lokale gezondheidswerkers voor veilige begrafenissen, distributie van hygiëne kits, het installeren van handwasstations en informatie campagnes op radio en tv.Minister Ploumen bezocht Sierra Leone samen met haar collega Hennis-Plasschaert van Defensie. Ploumen: ‘Het lijkt erop dat in Liberia nu het ergste voorbij is. Dat is mooi. Maar in Guinee en zeker in Sierra Leone gaat het niet goed. Het aantal slachtoffers en besmettingen stijgt daar nog steeds snel. Daarom is een extra inspanning dringend nodig.’ Voor de financiering van het initiatief van de Nederlandse hulporganisaties stelt het kabinet een bedrag van ruim 9,9 miljoen euro beschikbaar.

Met het geld dat beschikbaarwordt gesteld wordt onder meer het volgende gefinancierd:

  • Trainingen voor leden van gezondheidszorgfaciliteiten in de gemeenschap;
  • Plaatsen van faciliteiten om handen te wassen;
  • Gezondheidsfaciliteiten worden voorzien van beschermende pakken voor de eerste screening;
  • 24-uurs psycho-sociaal callcenters worden opgericht

Vijftig nieuwe gevallen per dag

Volgens officiële cijfers komen er per dag in Sierra Leone vijftig nieuwe ebola-gevallen bij. Maar de vrees bestaat dat het echte aantal besmettingen veel hoger ligt. Overheidsinstellingen functioneren vaak gebrekkig en zijn op eigen kracht niet in staat deze trend te keren. Het is van cruciaal belang dat de bevolking ervan wordt overtuigd dat nieuwe gevallen zo snel mogelijk moeten worden gemeld en dat wordt afgezien van traditionele rouwplechtigheden die tot nieuwe besmettingen kunnen leiden. ‘Een aanpak waarbij lokale- en buitenlandse hulpverleners zeer nauw samenwerken met de bevolking én hun vertrouwen weten te winnen, moet de negatieve spiraal kunnen doorbreken’, aldus Ploumen.

Volgens Ploumen is ook een lange termijn strategie belangrijk, om de getroffen landen te helpen er weer bovenop te komen èn om een nieuwe uitbraak te voorkomen. De bewindsvrouw heeft daarom besloten het Nederlandse bedrijfsleveninstrumentarium open te stellen voor Liberia en Guinee, naast Sierra Leone. Zo hoopt zij de economische ontwikkeling een impuls te geven. Daarnaast heeft zij het Netherlands Fellowship Programme opengesteld voor bursalen uit de drie getroffen landen, die hierdoor op maat gesneden trainingen kunnen volgen, gericht op het versterken van de lokale gezondheidssystemen.

Vierde donor binnen EU

Met de nieuwe bijdrage verhoogt het kabinet de bijdrage aan de bestrijding van de ebola epidemie tot meer dan 48 miljoen euro. Daarmee is Nederland de vierde donor binnen de Europese Unie. Overigens staat dit bedrag nog los van de inzet van het marineschip Karel Doorman, dat de afgelopen maanden tweemaal volgeladen met hulpgoederen naar Liberia, Sierra Leone en Guinee is gevaren. Het voorstel voor het gezamenlijke project is gedaan door Cordaid, Oxfam Novib, Care Nederland, Plan Nederland, Save the Children, Terre des Hommes en ZOA en nauw afgestemd op de hulpbehoefte zoals die door de VN is vastgesteld.

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.