Kan Giro555 wel echt iets betekenen voor Syrië?
Je hebt het ongetwijfeld op het nieuws gezien: helpen in Syrië is erg moeilijk. Uiteraard helpen de organisaties achter Giro555 in Turkije, maar kunnen ze ook wel echt iets voor Syrië betekenen?
Hoe helpen de organisaties in Syrië?
De organisaties achter Giro555 verlenen deze hulp in Syrië:
- Oxfam Novib deelt hygiënekits uit en zal verschillende water, sanitatie en hygiëne-activiteiten opzetten om te voorkomen dat ziektes als cholera zich zullen verspreiden. Daarnaast geeft Oxfam een financiële bijdrage voor de huur van tijdelijke woningen.
- Kerk in Actie ondersteunt de mensen in het getroffen gebied met directe hulp als onderdak en voedsel. Ook wordt er psychosociale zorg en onderwijs gegeven.
- Cordaid deelt voedsel, matrassen en dekens uit en geeft financiële bijdragen voor het huren van een tijdelijke woonplek.
- Stichting Vluchteling biedt via mobiele klinieken eerstelijns medische zorg. Ook biedt de organisatie ondersteuning bij het begaanbaar maken van (toegangs)wegen en anderssoortige infrastructuur. Verder verstrekt Stichting Vluchteling geld, dekens, kachels, stookmateriaal, warme kleding, hygiënepakketten en warme maaltijden.
- Save the Children biedt toegang tot schoon water en hygiëne- en sanitaire artikelen, en voorziet in voedsel en onderdak. Ook helpt de organisatie onbegeleide minderjarigen te herenigen met hun families of op een andere manier te ondersteunen. Als de situatie stabieler is, worden er ook veilige ruimtes voor kinderen opgezet en wordt er lesmateriaal uitgedeeld.
- UNICEF deelt dekens en kledingpakketten uit om kinderen warm te houden, zorgt voor schoon water en medische zorg. Ook is er zorg voor kinderen uit kindertehuizen in het getroffen gebied, wordt er gezocht naar familieleden van kinderen en wordt er psychosociale steun gegeven aan kinderen.
- Care voorziet in de basislevensbehoeftes en geeft onderdak, voedsel en geld aan mensen in het getroffen gebied.
- World Vision voorziet medische organisaties en reddingsteams van brandstof, zodat zij hun werk kunnen doen. De organisatie deelt daarnaast maaltijden uit, verwarmt opvanglocaties en biedt medische hulp.
- Het Rode Kruis bemenst de ambulances en geeft medische hulp. Daarnaast zorgt het Rode Kruis voor water, het inrichten van opvanglocaties en het uitdelen van hulpgoederen in Syrië.
In welke gebieden helpen de organisaties?
In Syrië zijn met name Hama, Aleppo, Lattakia en Tartous hard getroffen. Het noordelijke deel van de getroffen regio is in handen van de oppositie, de rest is in handen van de Syrische regering. Verschillende hulporganisaties achter Giro555 zijn actief in beide gebieden.
Waarom is helpen zo moeilijk?
Het is niet makkelijk om voldoende hulp te bieden in Syrië. Dat heeft een aantal redenen:
- Conflict: In Syrië speelt al een hele lange tijd een conflict. Hierdoor is het land niet alleen verscheurd door geweld, de economie is ook ingestort. 90% van de mensen in Syrië leeft onder de armoedegrens.
- Infrastructuur: Door het conflict en de economische malaise is de infrastructuur in het land niet goed. Zo zijn sommige plekken bijvoorbeeld moeilijk bereikbaar omdat de wegen beschadigd zijn. En dan is het erg moeilijk om hulpgoederen ter plaatse te brengen.
- Tekorten: Ook zijn er tekorten in het land. Denk bijvoorbeeld aan een tekort aan benzine. Dit maakt het moeilijk om goederen te vervoeren en ambulances te laten rijden.
- Politieke situatie: Verder kunnen hulporganisaties alleen hun werk goed doen als ze dit overleggen met de lokale overheid. De ingewikkelde politieke situatie, waarbij de hulp door verschillende autoriteiten moet worden goedgekeurd, maakt het lastiger.
Maar helpen kan dus tóch?
Zeker! Dat komt onder andere doordat veel hulporganisaties al heel lange tijd in Syrië aan het werk zijn. Ze konden daardoor direct aan de slag. Nu de levering van hulpgoederen steeds beteer op gang komt, zal dit de komende tijd alleen maar beter worden.
Nieuwsoverzicht