Samen in actie
voor Beiroet

Kapper Maher: “Ik ben alles kwijt”

Enkele seconden na de explosie in Beiroet rende Maher (27), die ongeveer 10 meter verderop werd geslingerd door de klap, naar zijn kapperszaak om te kijken wat er nog van over was. Zijn zaak was nog maar net een paar maanden open. Maher trof er alleen maar puin aan, naast de resten van zijn verbrijzelde dromen.

Volledig verwoest

Toen Maher even later ook zijn huis volledig verwoest terugvond, was de ellende echt compleet. Het geluid van de explosie deed hem denken aan de oorlog met Israël in 2006. Hij is nog steeds verbaasd dat hij de explosie heeft overleefd.

Geef nu button

“Godzijdank verliet ik het restaurant waar ik op dat moment was direct na de explosie om buiten te kijken wat er was gebeurd. Als ik binnen was gebleven, zou ik ongetwijfeld zijn gedood door al het rondvliegende puin.”

Weinig hoop

Maher was zijn kapperszaak begonnen in een monumentaal pand in de wijk Mar Mikhael. “Ondanks het feit dat het land financieel en economisch moeilijke tijden doormaakt, ging het goed met mijn bedrijf. Maar wat nu? Ik ben alles kwijt.”  

Maher heeft weinig hoop voor de wederopbouw van zijn huis en het herstarten van zijn bedrijf: “Door de inflatie en devaluatie van de Libanese munt, kunnen we niets beginnen. Mijn klanten hebben ook geen geld om iets te doen. We zijn er kapot van.”

Een sprankje hoop

Volgens Maher is financiële hulp aan mensen die hun huis weer moeten opbouwen nu het belangrijkste. “We willen weer een veilige plek om te kunnen verblijven. Dat is een basisrecht. Libanezen houden van elkaar, maar er zijn ook mensen die ons willen verdelen. Toch vormen we samen een eenheid in deze crisis. Dat geeft ons een sprankje hoop.”

Tegen donateurs uit het buitenland wil Maher zeggen: “We hebben uw bijdrage echt nodig. We stonden al op instorten, maar de situatie is nu echt uitzichtloos geworden.”

Geef nu button
Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.