Samen in actie
voor noodhulp

Kerk in Actie bestrijdt pandemie in de afgelegen bergen van Nepal

Hoog in de bergen, in de meest westelijke punt van Nepal, ligt Bajhang. Gezondheidsposten zijn er moeilijk bereikbaar: het duurt bijna een uur om de dichtstbijzijnde gezondheidspost in Kothbhairab te bereiken en nog eens uren op een gevaarlijke weg om de ziekenhuizen in de hoofdstad van het district te bereiken.

Vanwege deze slechte bereikbaarheid is het voor de mensen uit Bajhang tijdens noodsituaties enorm lastig om naar het ziekenhuis af te reizen, maar de lokale gezondheidspost was niet in staat om coronagerelateerde behandelingen te geven, daar was onvoldoende medische apparatuur voor beschikbaar. Tijdens de eerste en tweede golf had het personeel van de gezondheidspost en de lokale bevolking het er moeilijk. Mensen waren bang voor corona en maakten zich grote zorgen over wat er zou kunnen gebeuren als ze besmet zouden raken.

Er waren quarantainecentra, maar die waren slecht uitgerust. Mensen die vermoedden dat ze corona hadden kwamen wel naar een centrum, maar konden er niet goed behandeld worden. Medische apparatuur was er niet. De gezondheidspost vroeg daarom om ondersteuning. 

Kerk in Actie is via haar partners al jaren werkzaam in dit afgelegen gebied en kon mede met de opbrengst van de Giro555-actie snel maskers en ontsmettingsmiddelen regelen. Samen met de regionale overheid heeft Kerk in Actie vervolgens ook medische apparatuur kunnen leveren, zoals zuurstofconcentrators, saturatiemeters, beschermende pakken, maskers, ontsmettingsmiddelen en bedden voor de quarantainecentra.
[Tekst loopt door onder de foto]

Extra bedden voor coronapatienten

Nu zijn er vier bedden, twee zuurstofconcentrators, tien pulsoximeters, tien isolatiekits en vijf PBM-sets in twee isolatiecentra. De gemeenschap is erg blij, de hulp voor coronapatiënten is enorm verbeterd. Gezondheidsassistent Bhakta Raj Pandey vertelt: “We kunnen onze coronapatiënten nu beter behandelen en we hopen dat de mensen in deze regio de pandemie nu beter overleven.”

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.