Kies het beste ezelsbruggetje

Tot nu toe kwamen er al over de driehonderd inzendingen binnen op onze oproep om een ezelsbruggetje te verzinnen voor het IBAN-nummer van Giro555. Woensdag 15 januari boog een deskundige jury zich over de inzendingen om het beste bruggetje voor Giro555 te kiezen. Zij selecteerde de inzending van Toos Smit en Rik van den Broeke: “Nederland, geef acht! In Nood Gul Bijschrijven op 7 nullen en 3 vijven

Per 1 februari gaat iedereen over op IBAN. Ook het makkelijk te onthouden gironummer 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties verandert in een achttiencijferige code: NL08 INGB 0000 0005 55.

Op het moment van een nationale actie voor een grote ramp zijn donaties snel en dringend nodig. We vroegen daarom om uw hulp om een ezelsbruggetje te verzinnen voor het IBAN nummer.

Een deskundige jury, bestaande uit: Johan Coops – Creatief Directeur van reclamebureau FHV BBDO, Bernard Juffermans – Programma Manager SEPA van De Nederlandsche Bank en René Grotenhuis – voorzitter van de Samenwerkende Hulporganisaties, selecteerde uit de honderden inzendingen het beste ezelsbruggetje. De keuze viel op “Nederland, geef acht! In Nood Gul Bijschrijven op 7 nullen en 3 vijven”, dit zal Giro555 in haar communicatie gaan gebruiken.

Evenwel geldt dat het ene bruggetje voor de ene persoon goed werkt, en een andere juist beter voor een volgend persoon. Daarom hebben we hieronder een groot aantal inzendingen per rubriek gepubliceerd. 

Bron: Volkskrant, Sigmund door Peter de Wit

Rijmpje

Veel mensen leverden een handig rijmpje aan. Rien Kieviet: ´Geven aan goede doelen staat buiten kijf, Stort op NL08 INGB zeven maal nul, drie maal vijf!´

Voor het onthouden van de zeven nullen kregen we ook diverse goede tips binnen.

`NederLand O w8 In NoodGevallen Bijdrage 555´, verzon Maaike Korver, waarbij ze toevoegde dat voor iedere letter na de B in het woord ‘Bijdrage’ een nul ingevuld moest worden.

Sybren Lekkerkerk schreef een variant op ‘Heb je wel gehoord van de zevensprong?’ als manier om de zeven nullen te onthouden. Veel mensen voegden een verwijzing naar James Bond (007) in – zeven nullen.

Maar je kunt ook gewoon onthouden door de 8 in het IBAN nummer dat er in de hele code acht nullen gebruikt moeten worden, vond Alex van Heeswijk. Eentje voor 08, en daarna nog zeven.

En Max Werkhoven zei: ´Zeven maal nul maakt uw gift niet minder gul.’

Lees meer rijmpjes en liedjes.

Cijfers en sommen

Sommige mensen ontdekten dat de bankcode 8 plus het aantal nullen (7) samen vijftien zijn, oftewel 3 keer 5. En de 8 in de combinatie NL08INGB is te onthouden doordat de hele combinatie uit 8 tekens bestaat, mailde Derk Alblas.

Dan moest er nog een oplossing gevonden worden voor het INGB- deel. ‘Ingeval van Natuurrampen of Grote Bevingen’, voegde Dennis Rijnen toe aan het sommetje 8=7=3×5.

INGe de Bruijn was ook een veelgebruikt ezelsbruggetje voor dit deel van het IBAN Nummer.

Lees meer cijfertrucs.

Banken

Op dit moment bieden de meeste banken nog een automatische converter service aan, die bij het invullen van het ‘oude’ rekeningnummer deze automatisch omzet in de complete IBAN. Deze service mogen de banken echter door internationale regelgeving na 1 februari niet meer aanbieden. Veel mensen opteerden om er bij de banken op aan te dringen om deze converter toch te houden.

Veel mensen vonden sowieso dat de banken het maar moesten regelen, bijvoorbeeld door het IBANnummer van Giro555 automatisch in het adressenboek van ieders internetbankomgeving op te nemen. ‘Ik kan mij niet voorstellen dat de banken dit niet kunnen oplossen’, zei een van de inzenders. ‘Zit ze maar achter de vodden om het voor elkaar te krijgen.’

U kunt uiteraard nu alvast zelf de IBAN van Giro555 in uw adresboek van uw bank zetten, zoals ook Koen Venekamp (@koenvenekamp) twittert: “Oplossing: opslaan in het ‘adresboek’ van je internetbankieren-omgeving. Easy as it is. #IBAN.” En als u dat nu doet, converteert uw bank 555 nog voor u naar de volledige IBAN.

Andere – wat meer omstandige – ideeën zijn:

Waarom richten jullie niet een speciale bank op met de afkorting SHOB – de SHO Bank, mailde Martin van Wijngaarden. Die kan dan een rekening openen met alleen maar vijven erin: NL55 SHOB5555 555 555.

Rolf Huisman stelde voor om een bank op te richten met IBAN-code HELP en om in het IBANnummer de actie aan te geven: NL24 HELP-DE-RAMP-MALI, bijvoorbeeld.

Lees meer tips voor de banken.

Creatief en techniek

Veel inzenders kwamen met creatieve technische oplossingen, varierend van een speciaal telefoonnummer 555 tot een QR code, waardoor donaties automatisch bij de SHO zouden aankomen zonder dat de gever een rekeningnummer hoeft te onthouden. Jeroen Dommisse (@jeroendommisse) twitterde “Gouden idee voor 2014: een bit.ly voor rekeningnummers”. En Ruben Heerings stelde voor om de website 555iban.nl te registreren,  waar iedereen razendsnel het IBAN nummer kan opzoeken.

Veel mensen leefden zich ook uit op afbeeldingen en graphics. Maar wellicht de meest pragmatische oplossing kwam van Karel Wetzers.

‘Ik moet u eerlijk zeggen dat ik daar nooit over nagedacht heb’, mailde Wetzels. ‘Ik heb gewoon NL08INGB0000000555 op het toilet op de muur geschreven. (Mijn vrouw vond het goed.)’

Dat vinden wij sowieso een t-shirt waard.

Lees meer creatieve en technische tips.

 

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie