‘Kijk niet weg voor geweld Zuid-Soedan’

‘Kijk niet weg voor geweld Zuid-Soedan’. Dat zegt Susan Muis van ICCO en Kerk in Actie en Cordaid na een bezoek aan de hoofdstad van dat land. Net als andere hulporganisaties, zetten ook ICCO en Kerk in Actie zich in voor hulpverlening aan mensen in Zuid-Soedan.

Vanwege de verslechterende situatie in Zuid-Soedan geeft de website van giro555.nl regelmatig updates over de situatie en over het werk van hulporganisaties voor de slachtoffers.

Susan Muis werkt als veiligheidsadviseur voor Cordaid en ICCO en Kerk in Actie en gaf ter plaatse trainingen aan collega’s. “ICCO en Kerk in Actie willen niets liever dan samen met lokale partners de mensen bereiken die steun nodig hebben. Dat betekent dat medewerkers soms zeer risicovolle gebieden moeten bezoeken om humanitaire hulp te bieden.”

ICCO en Kerk in Actie zorgen voor noodhulppakketten en geven voorlichting over het voorkomen van besmettelijke ziekten. Zij zorgen voor speelplaatsen in vluchtelingenkampen. Ook zetten ze zich in voor psychosociale zorg.

In december 2013 braken gevechten uit in Zuid-Soedan. De strijd heeft al aan duizenden mensen het leven gekost. Bijna 4 miljoen mensen hebben hulp nodig.

Hulporganisaties doen wat zij kunnen om mensen van hulp te voorzien. Dat is moeilijk – door het regenseizoen en door conflict – maar niet onmogelijk.

Ook andere hulporganisaties zijn actief in Zuid-Sudan:

Het Rode Kruis deelt voedsel en tentzeilen uit en zet zich in voor medische zorg.

Save the Children zorgt voor medicijnen en personeel om de verspreiding van cholera tegen te gaan.

UNICEF organiseert voedseldroppings in geïsoleerde gebieden van Zuid-Soedan. Ze zetten mobiele medische teams in, zorgen voor schoon water en zetten centra op waar kinderen psychosociale hulp krijgen. Ook proberen ze alleenstaande kinderen te herenigen met familieleden.

Wat u kunt doen:
1. Steun hulporganisaties bij hun inzet voor slachtoffers van de crisis in Zuid-Soedan
2. Creëer awareness: deel informatie over de situatie in Zuid-Soedan via social media

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.