Cycloon Birma

De ramp

Birma is gewend aan het jaarlijkse moesson seizoen, maar minder dan Bangladesh en India aan het fenomeen van cyclonen. De cycloon Nargis die het land op 2 en 3 mei 2008 trof was de zwaarste in de levende herinnering. Met windsnelheden van 200 kilometer per uur en zware regenbuien trok de cycloon door de Ayeyarwady delta en de grootste stad Yagon. Officiële cijfers tonen aan dat 140.000 mensen de dood vonden, meer dan 50.000 vermist raakten en velen getraumatiseerd achter bleven. De onverwachte kracht van de cycloon verwoestte dorpen, huizen, infrastructuur, landbouwgrond, oogsten, watervoorzieningen en andere bronnen van inkomen. Honderdduizenden huizen werden verwoest of beschadigd, waardoor 800.000 mensen gedwongen werden om hun huis of dorp te verlaten om een ander veiliger onderkomen te vinden. In de directe nasleep van de cycloon was voedsel, medische zorg, schoon drinkwater en onderdak hard nodig. Naar schatting had de cycloon grote impact op het leven van 2 miljoen mensen.

Foto's

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.