Aardbeving Haïti

Leren een veilig huis te bouwen in Haïti

Eén van Cordaid’s grootste programma’s in Haiti is een huizenbouwprogramma waarin binnen drie jaar tijd zo’n 8000 huizen gebouwd en gerepareerd worden.  Binnen het kader van dit programma doet Cordaid echter veel meer dan alleen huizen bouwen; één van de belangrijkste onderdelen van het programma is namelijk de capaciteitsopbouw van de gemeenschappen waarin we werken. Dus bijvoorbeeld mensen trainen om zelf veilig een huis te kunnen bouwen zodat ze niet langer afhankelijk zijn van één van de NGO’s die dit in Haiti voor hun doen.

Dat het essentieel is om dit soort trainingen aan te bieden is wel duidelijk: meer dan een jaar na de ramp beginnen veel mensen zelf weer huisjes te bouwen in de vele informele gebieden die Port-au-Prince rijk is. Deze huisjes worden echter nog altijd op dezelfde, onveilige manier gebouwd die er ook toe leidde dat er tijdens de aardbeving uiteindelijk zoveel slachtoffers vielen: veel zware blokken beton die op een volstrekt onveilige manier op elkaar gestapeld worden, en op plekken waar ze met de eerste flinke regenbui van de berghelling worden gespoeld.

Lindor PropheteTijdens het trainingsprogramma dat Cordaid in samenwerking met partner Build Change heeft opgezet leren lokale aannemers (“bosses”) hoe ze huizen kunnen bouwen die wél veilig zijn. Lokale “boss” Lindor Prophete, een van de deelnemers aan de training, legt uit hoe:

“Eén van de dingen die ik hier leer is hoe belangrijk het is om voor we beginnen met bouwen eerst te kijken of we op die plek wel veilig kúnnen bouwen. Als iemand een huis wil op een steile helling gaan we nu bijvoorbeeld eerst kijken of we een huis wel goed kunnen verankeren in de grond. Als dat niet kan moet de nieuwe bewoner een andere plek zoeken om te bouwen.“ Ook leren de deelnemers hoe ze huizen beter orkaanbestendig kunnen maken: “we leren hoe sommige constructies een stuk steviger zijn dan andere. En ook hoe we met bijvoorbeeld simpele strips ervoor kunnen zorgen dat een dak niet wegwaait.”

Terwijl hij trots zijn net verdiende diploma laat zien vertelt Lindor: “ik heb hier in een korte tijd dingen geleerd die niemand me eerder ooit heeft laten zien. Nu ik betere huizen kan bouwen kan ik waarschijnlijk ook meer werk krijgen bij de mensen hier in de buurt. Wie wil er nou niet in een veilig huis wonen!”

Cordaid heeft nu al meer dan 200 lokale ‘bosses’ getraind. In de komende tijd zullen dit er nog meer worden.

 

Deelnemers aan de training veilig huizen bouwen met diploma

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.