Aardbeving Haïti

Les in handen wassen

In de volle klaslokalen van basisschool Institute Mixte de Kervens in Canape Verde (Port-au-Prince) leren kinderen wat ze moeten doen om cholera te voorkomen. Niet alleen om zichzelf te beschermen, maar ook om de kennis door te geven aan hun familieleden. 

De ramen in het klaslokaal bieden uitzicht op de met tenten bedekte heuvels van de Haïtiaanse hoofdstad. Het zijn de tijdelijke woningen van tienduizenden mensen die ontheemd zijn geraakt door de aardbeving. Hoewel het aantal mensen met cholera is afgenomen, blijft de dreiging bestaan. Tot dusver zijn meer dan 4.500 Haïtianen aan de ziekte overleden.
‘Het aantal cholerabesmettingen is onder meer gedaald door hygiënevoorlichting. We hebben de mensen geleerd dat ze besmetting kunnen voorkomen door hun handen te wassen en veilig water te drinken’, aldus Amara Kone, die het sanitatieprogramma van UNICEF in scholen coördineert.

Farah Sylvestre is leerlingverpleegster. Ze werkt voor de hulporganisatie GOAL, een van de ongeveer 30 partners van UNICEF die voorlichting geven over het voorkomen van cholera. Op Institute Mixte de Kervens geeft Farah les in handen wassen. En ze laat de kinderen zien hoe ze zelf ORS (Oral Rehydration Solution) kunnen maken van een mengsel van water, zout en suiker. ORS voorkomt uitdroging bij diarree.

Kennis doorgeven

Een van de kinderen in de klas van Farah is de 11-jarige Rhodia. Als het meisje na school thuiskomt vertelt ze haar vader meteen wat ze op school hebben geleerd. ‘We moeten ervoor zorgen dat er geen vliegen op onze ontlasting komen. Vliegen brengen ziektes met zich mee. Als ze op ons eten gaan zitten, kunnen we cholera krijgen.’ Haar vader wil graag dat ze hem leert hoe hij zijn handen moet wassen. Ze laat het zien, met zeep en water uit een emmer.

Hoewel Rhodia’s vader loodgieter is, is er geen kraan in huis. Dat geldt voor de meeste woningen op Haïti. Doordat de mensen vaak geen toegang hebben tot goede sanitaire voorzieningen en veilig water zijn ze extra kwetsbaar voor ziektes als cholera.

UNICEF en haar partners werken hard om ervoor te zorgen dat de mensen structureel toegang krijgen tot water. De waterleidingen worden gerepareerd en uitgebreid. Hierdoor, én door betere kennis over hygiëne, zijn kinderen en hun familie  beter uitgerust om zich te beschermen tegen cholera en andere levensbedreigende ziektes.

Bekijk de video over hygiënevoorlichting

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.