Nederland
helpt
Nepal

Lex Kassenberg: “Verenigd door tragedie”

Lex Kassenberg is landendirecteur Nepal bij Care International, hij bezocht een week na de aardbeving het zwaar getroffen dorp Baruwa.

Het is moeilijk te beseffen dat een compleet dorp kan veranderen in een puinhoop in een paar seconden. Toch is dat precies wat er gebeurde in Baruwa.

Door aardverschuivingen na de aardbeving was Baruwa net als veel andere afgelegen dorpen afgesloten van de rest van Nepal. De enige manier om het dorp te bereiken was met helicopter of te voet. Ons team pakte de auto tot zo ver de weg ons kon brengen. De laatste 10 kilometer moesten we lopen. We zetten ons kamp op in Baruwa en begonnen met het maken van plannen: hoe kunnen we dit dorp helpen?

Tijdens de 3 uur durende tocht realiseerde ik me nog niet hoeveel verwoesting we zouden aanschouwen, maar hoe hoger we klommen, hoe meer schade we zagen. Toen we uitgeput aankwamen in Baruwa, zagen we een dorp dat bestond uit stapels puin en geïmproviseerde tenten. In het hele dorp waren meer dan 500 huizen en 1000 gebouwen, inclusief scholen, winkels, klinieken en schuren, compleet verwoest. Hoeveel gebouwen er nog overeind stonden? Misschien 5.

Terwijl wij het dorp verkenden waren de inwoners bezig om hun spullen onder het puin vandaan te halen. Althans, de spullen die nog enigszins te redden waren. De grootste zorg in Baruwa zijn de voedselvoorraden. Veel mensen zijn die kwijtgeraakt onder hun ingestorte huizen, en nu het moessonseizoen eraan komt is er geen plek meer om de aankomende tarweoogst op te slaan. Ik zag mensen zakken met gierstzaden zeven om het vuil en zand eruit te halen, zodat er straks nog iets te eten is.

De inwoners van Baruwa zijn alles kwijt, maar in plaats van op te geven hebben ze zich verenigd tot één grote familie. Ze werken samen om elkaar door deze ramp te slepen. Ze rouwen samen, koken samen, eten samen en delen hun spullen om samen te overleven.

Als een hulpverlener ben ik niet gewend om lang te treuren bij een ramp. Er is te veel werk om te doen en dat moet snel gebeuren, waardoor ik meestal geen tijd heb voor emoties. Maar toen ontmoette ik de 19-jarige Pasang: zij is haar huis en haar hele familie kwijtgeraakt door de aardbeving. Haar meest naaste familielid is haar schoonzus. Je zou verwachten dat ze nu helemaal alleen is, maar het dorp is haar familie geworden.

Ons CARE-team werd ook als familie behandeld. De Baruwanen hebben weinig te eten, maar toch verzorgden ze een goede maaltijd met voedsel uit hun beschadigde huizen en tuinen. Wij wilden niet dat ze hun voedsel aan ons zouden geven. Wij waren daar om te helpen, niet om hun waardevolle levensmiddelen op te maken! Maar ze stonden erop, en temidden van hun verdriet en de verwoestingen was hun gastvrijheid een ervaring die ik nooit zal vergeten.

Elke avond houdt Pasang een boeddhistische ’puja’ op de berg puin die ooit haar huis was en steekt ze kaarsjes aan om haar dode familieleden te eren. Een puja is de aanbidding van een god of een hogere macht. Buiten het ingestorte klooster houd de ’lama’ van het dorp een gemeenschappelijke puja waarbij iedereen uit het dorp kan bidden voor de doden en gewonden.

Het is pas een week na de aardbeving dus de mensen uit Baruwa zijn vooral bezig met rouwen. Daarnaast proberen ze te redden wat er te redden valt van hun huizen. Hoe ze het dorp opnieuw gaan opbouwen weten ze nog niet, maar ze weten wel dat ze voedsel en onderdak nodig hebben.

Voordat ons team begon aan de terugtocht naar Kathmandu deelden we voedsel en dekzeilen uit, en gaven we veilige geboortekits aan zwangere vrouwen. De dag na ons vertrek begint CARE met voedingshulp, hulp bij onderdak en gezondheidszorg in Baruwa. Toen we begonnen aan de 3 uur durende trek bergafwaarts voelde ik een gevoel van opluchting: CARE’s hulp zal het lijden van de Baruwanen zo veel mogelijk verlichten.

Fotocredits: CARE 2015/Prashanth Vishwanathan

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.