Nederland
helpt
Nepal

Maarten van den Berg: “In paniek renden de bruiloftsgasten de berg af”

Maarten van den Berg van Cordaid is in het bergdorp Archale. Hij hoort daar een aangrijpend verhaal over een bruiloft met een tragisch einde. 

“De bewoners van Archale vierden een huwelijksfeest op de dag van de aardbeving. Er waren zo’n vierhonderd mensen in het dorp, het merendeel gasten. Na de huwelijksceremonie werd er een lunchbuffet geserveerd in de open lucht. Terwijl de mensen aan het genieten waren van het lekkere eten, begon de aardbeving. In paniek renden de bewoners en gasten de berg af.

In het huis van de bruidegom werd nog vol op gekookt. Door het hevige schudden stortte het huis in. Zes mensen hebben het niet overleefd. Het hele dorp is ingestort. Alleen een recent gebouwd toilethuisje staat nog overeind. In het dorp zijn in totaal vijftien mensen overleden. Het Nepalese leger bracht per helikopter drie zwaargewonden naar een ziekenhuis.

Het bruidspaar

Met de tolk van het Cordaid team heb ik het bruidspaar geïnterviewd op het puin van hun huis. De bruidegom Budi is 26 jaar, en de bruid Sita is 22 jaar. Ze waren ontzettend geschrokken en maakten zich zorgen. Pas getrouwd zijn en geen huis hebben is een moeizame start van een huwelijk.

Inmiddels zijn de dorpelingen bezig met de wederopbouw. Met houten balken en metalen dakplaten hebben ze een gemeenschappelijke leef- en slaapruimte gebouwd. Deze oplossing is echter houdbaar voor zes weken, want dan komt er een moesson.  Een andere zorg is voldoende voedsel. De oogst van maïs is net binnengehaald maar een deel van de voorraden is verloren gegaan. Er is niet genoeg voedsel om de tijd te overbruggen tot de volgende oogst.

Noodvoorzieningen

Samen met Cordaid schiet ik de bewoners van Archale en acht andere dorpen in de omgeving te hulp. We geven hen noodvoorzieningen zoals tentzeilen, dakplaten en voedsel. De school, het gezondheidscentrum en de huizen van de bewoners willen we ook zo snel mogelijk opbouwen.”

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.