Nederland
helpt
Nepal

Maarten van den Berg: met het Cordaid team Nepal de bergen in

In Nepal komt de noodhulp echt op gang. Vanuit de hoofdstad Kathmandu breidt de distributie van noodhulpgoederen zich uit naar rurale gebieden. Hulporganisaties, waaronder Cordaid, voeren assessments uit van de noden in moeilijk bereikbare plaatsen.

Op 5 mei ben ik met het Cordaid assesment team in het district Sindhupalchok geweest ten noorden van Kathmandu in de richting van de grens met China (Tibet). Sindhupalchok is een van de zwaarst getroffen districten. Er zijn tot nu toe 3.000 doden geteld.

Omhoog vanaf de weg naar China op zo’n 60 km van de grens heeft het Cordaid team het bergdorp Archale bezocht in de gemeente Sipapokhare. De gemeente telt 2770 inwoners – 680 huishoudens verdeeld over negen dorpen (wards). In Archale wonen 24 families. De bevolking is overwegend Buddhistisch. In Sipapokhare zijn 240 mensen omgekomen, waarvan 15 in het dorp Archale.

Bijeenkomst team en dorpsbewoners Photo: Cordaid/Maarten van den Berg

Huwelijksfeest

Op de dag van de aardbeving werd in het dorp een huwelijksfeest gevierd. Er waren zo’n vierhonderd gasten. De aardbeving sloeg toe net toen het lunchbuffet zou beginnen. De meeste mensen stonden buiten.

Naast de 15 slachtoffers waren er drie gewonden, die door het Nepalese leger met een helicopter naar een ziekenhuis zijn gebracht. Sindsdien heeft het dorp geen hulpverlening gehad met uitzondering van wat voedsel van een NGO die in de regio een onderwijsprogramma heeft, en een lading rijst van een studentenvereniging uit Kathmandu.

Alle huizen van het dorp zijn ingestort. Ook de school in het dorp ernaast en het lokale gezondheidscentrum liggen in puin. Alleen een recent gebouwd toilethuisje staat nog overeind.

Na het bergen van de doden, hebben de dorpelingen zo snel mogelijk hun voorraden uit het puin gehaald en het vee, voornamelijk geiten en waterbuffels, veiliggesteld.

In de gemeente Sipapokhare hebben 60 waterbuffels de aardbeving niet overleefd. In de traditionele bouw van de boerderijen in dit gebied, staat het vee op stal op de begane grond, en leeft de familie op de eerste verdieping. De waterbuffels zijn het onder het puin omgekomen.

Onderdak

De eerste zorg van de bewoners is nu onderdak. De dorpelingen hebben gemeenschappelijke leefruimtes ingericht van hout of bamboe, overdakt met metalen dakplaten. Eén inwoner heeft een tunneltent gemaakt van bogen van bamboe met daaroverheen een groot tentzeil, van het type dat door hulporganisaties in beter bereikbare gebieden nu wordt aangeboden. Vooralsnog is er geen distributie van tentzeilen, die het dorp heeft bereikt.

Daarnaast is er voedselhulp nodig. De oogst van maïs is net binnengehaald en een deel van de voorraden is verloren gegaan. Er is niet genoeg voedsel om de tijd te overbruggen tot de volgende oogst.

Noodvoorzieningen

Cordaid overweegt om met de bewoners van Sipapokhare aan de slag te gaan. Om te beginnen met noodverzieningen als tentzeilen, dakplaten en voedsel – maar ook al zo snel mogelijk met hulp bij de wederopbouw van de school, het gezondheidscentrum en de huizen van de bevolking.

Wilt u de slachtoffers steunen? Geef aan Giro555

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.