Samen in actie
voor Oekraïne

Medisch centrum Dnipro heeft speciale behandelkamer voor kinderen

De Oekraïense pedagoog Olga werkt in de stad Dnipro. Daar staat het medische centrum van de grootste opvang voor ontheemden uit Marioepol, dat ondersteund wordt door Dokters van de Wereld. Olga is zelf ook gevlucht en kent de verschikkingen van de oorlog. “Veel kinderen zijn er mentaal slecht aan toe, maar ik blij dat ik ze kan helpen. De interactie met deze kinderen doet mij zelf ook goed.”

In de kinderkamer komen de kinderen van de opvang om met speelgoed te spelen, spelletjes te doen, te lezen, creatief bezig te zijn en meer. Van mei tot en met augustus hebben al bijna tweeduizend kinderen van deze kinderkamer gebruikgemaakt. 

Pedagoog Olga: “Veel kinderen zijn er mentaal slecht aan toe, maar ik blij dat ik ze kan helpen.”

Sommige kinderen spreken amper
Olga: “De oorlog heeft veel leed veroorzaakt bij de kinderen. Sommigen spreken amper, anderen zeggen dat ze reizigers zijn. Ook zijn er kinderen die mentale stoornissen ontwikkelden en behandeld moeten worden, in samenwerking met de psycholoog van het centrum.”

Een zo normaal mogelijk leven
Volgens Olga hebben de kinderen het erg moeilijk, ook al laten ze dat niet altijd expliciet zien. “Ze hebben contact nodig, nieuwe vrienden en nieuwe activiteiten. In de kinderkamer doen we ons best om hen een zo normaal mogelijk leven te geven.”

Met giften uit de Giro555-actie voor Oekraine ondersteunt Dokters van de Wereld ziekenhuizen en gezondheidscentra in Oekraine, onder meer met medicijnen.
Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.