Aardbeving Haïti

Medische voorzieningen in het vluchtelingenkamp

Namens Save the Children ben ik nu inmiddels drie weken in Haïti. Na de eerste kennismakingen, installatie in mijn tijdelijke onderkomen en het indienen van het voorstel bij het Amerikaanse ministerie van landbouw, is het nu tijd voor bezoeken aan de projectlocaties van Save the Children.Met twee collega’s heb ik 3 verschillende activiteiten op 3 locaties bezocht.

SSM13518.JPGHet eerste vluchtelingenkamp dat we bezochten, was het weekend ervoor getroffen door overstromingen als gevolg van de hevige regenval. Dezelfde hevige regen waar ik vorige week over schreef en die voor mijn huisgenoten en mij wat ongemakken opleverde vanwege tijdelijke stroom- en wateruitval. Die ongemakken klinken wel erg onbenullig als ik tijdens het bezoek aan dit vluchtelingenkamp hoor, dat er een aantal mensen zijn verdronken door de overstromingen. Een verdrietig bericht.In dit kamp biedt Save the Children medische zorg voor de mensen in het kamp Maar ook mensen uit de omgeving kunnen gebruik maken van de medische voorzieningen. Bij ons bezoek wordt er gewerkt aan een overkapping van de kleine klinieken en wachtruimte (buiten) ter bescherming tegen de regen en de felle zon overdag (zie foto van overkapping).De mensen die ik spreek in het kamp zijn blij met de medische zorg die wordt geboden, maar geven ook aan dat andere basisvoorzieningen onvoldoende zijn.  Verder vertellen ze mij de hoop in de toekomst verloren te hebben. Ze zijn hun huis kwijtgeraakt, hebben geen werk, zitten vast in dit vluchtelingenkamp en hebben geen hulp van hun eigen regering ontvangen. Daar sta je dan als hulpverlener. Een oplossing voor deze schijnbaar uitzichtloze situatie heb ik niet. Ik kan slechts mijn hoop uitspreken dat de situatie zal verbeteren. Een deprimerende start van de dag.Latrines.JPGHet tweede kamp dat we bezoeken is veel kleiner, maar wel ruimer opgezet. Hier hebben we gewerkt aan het aanleggen van sanitaire voorzieningen, die er degelijk en schoon uitzien (zie foto latrines). Ook de andere basisvoorzieningen zijn hier beter op orde.
De laatste locatie die we bezoeken is het tijdelijke onderkomen voor de leerlingen van de Eddy Pascal school. Dit tijdelijke onderkomen bestaat uit tenten op een binnenplaats. Voor het begin van het nieuwe schooljaar hebben de tenten een likje verf gekregen en zijn er zeilen op de tenten aangebracht om ze beter te beschermen tegen de regen. De Eddy Pascal school is een van de geselecteerde scholen waar we nu verder mee aan de slag gaan. Dat wil zeggen dat we nieuwe klaslokalen gaan bouwen die jaren mee kunnen en aardbevings- en orkaanbestendig zijn. Een positief perspectief aan het einde van het bezoek.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.