Droogte Hoorn van Afrika

Megiste: “Deze droogte overleven we zeker!”

MegisteHaar vee en gewassen waren niet meer te redden. De Ethiopische Megiste was dan ook de wanhoop nabij. Voor haar en haar twaalf kinderen was er nauwelijks eten en de bron van inkomsten was verwoest. Totdat het Ethiopische Rode Kruis uitkomst bood. Zij voorzagen Megiste en haar gezin van eten en een paar schapen.

Het verhaal van Megiste gaat ruim tweeënhalf jaar terug in de tijd. Ook toen kende Ethiopië een zeer droge periode en dreigde voor velen de hongerdood. Net als nu. Toch heeft Megiste het rotsvaste vertrouwen dat zij en haar kinderen deze droogte overleven. Mede door de hulp van het Rode Kruis staat ze er nu een stuk beter voor.

Megiste en haar gezinVee en zaden voor de toekomst
”Na de voedselhulp streefde het Ethiopische Rode Kruis ernaar samen met de families te bouwen aan de toekomst”, vertelt Seifi Worku van het Ethiopische Rode Kruis. “De eerste prioriteit was levens redden, om vervolgens te werken aan een bron van inkomsten en bestand te zijn tegen nieuwe periodes van droogte.” Ook Megiste kreeg hulp en ontving drie schapen en zaden om bijvoorbeeld maïs te verbouwen. Megiste breidde haar kudde uit en verkocht haar schapen later weer op de markt om inkomsten te genereren. Inmiddels heeft ze een koe, zeven schapen en een bloeiende moestuin.

Renovatie en uitbreiding van waterbronnen
De regio Wolaita, waar Megiste en haar gezin wonen heeft opnieuw te kampen met extreme droogte. De omgeving is dichtbevolkt en mensen hebben maar een klein stuk land om hun voedsel te verbouwen. Zonder extra inkomsten en een mislukt regenseizoen komen veel gezinnen er bekaaid vanaf. Het Rode Kruis biedt hulp waar nodig, maar focust zich ook op de lange termijn om zo de voedselzekerheid voor de meest kwetsbaren te vergroten. In Wolaita gaat dat verder dan gezinnen voorzien vee en zaden. Daar richt het Rode Kruis zich ook op renovatie en uitbreiding van waterbronnen.

Drukte bij het gerepareerde waterstationWaterstation gerepareerd
Een voorbeeld is het verhaal van een waterstation dat ruim 30 jaar geleden werd gebouwd. Door de jaren heen raakte het in verval. Er was geen kennis aanwezig om het waterstation weer te maken. Het Ethiopische Rode Kruis heeft het waterstation gerepareerd en heeft mensen opgeleid hoe ze het waterstation moeten onderhouden. In Gacheno Kabele, een van de dorpen met toegang tot schoon drinkwater, staan mensen nu geduldig te wachten totdat ze aan de beurt zijn om hun jerrycans te vullen met water.

Meer waterpompen en leidingen nodig
“Het waterstation in Damot Mokonisa bedient 4000 huishoudens”, vertelt Seifi Worku. “Eigenlijk zijn er teveel mensen die er gebruik van maken. Dat betekent dat we nog veel te doen hebben, zoals meer waterpompen bouwen en leidingen aanleggen.”

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.